Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BOB EDME/AP
Foto: BOB EDME/AP

Roma. I går blev de første 79 romaer så udvist af Frankrig og tilbage til Rumænien. Billedet er fra en roma-lejr i Langlet ( Frankrig).

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Massiv roma-udvisning er begyndt i Frankrig

700 romaer skal forlade landet inden udgangen af august - 79 af dem er allerede blevet udvist.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den hårde retorik i den franske værdidebat, der længe har domineret den nationale politiske scene, er i øjeblikket ved at blive omsat til praksis.

Udvisningen af romaerne, som mange kritikere - herunder oppositionspolitikere og et tidligere regeringsmedlem - sammenligner med romahetzen under Anden Verdenskrig, er nu sat i gang: Udvisningen af 700 romaer og andre rejsende ’grupperinger’ fra fransk jord.

LÆS OGSÅ

I dag blev de første 79 romaer så udvist af Frankrig og sendt tilbage til Rumænien.

Det påpeger flere franske nyhedskilder, blandt andet radiostationen RFI og nyhedsavisen Le Monde.

Modtager penge for at forlade landet
Direktivet er blevet søsat af den franske præsident Nicolas Sarkozy, der ønsker at rydde alle illegale roma-lejre i Frankrig.

Ifølge den franske immigrationsminister, Eric Besson, har romaerne frivilligt valgt at forlade landet.

LÆS ARTIKEL

Den franske nyhedsavis Le Monde oplyser, at de enkelte romaer får udleveret et beløb, hvis de accepterer at forlade landet inden august. Voksne får udbetalt 2.200 danske kroner i kontanter, børn omkring de 744 danske kroner.

De udviste registreres
For at forhindre at de udviste romaer vender tilbage til Frankrig, bliver de registreret i en database.

Deres fingreaftryk bliver taget, og franske myndigheder foretager også individuelle interview med de enkelte for at fastslå deres identitet.

Udvisningen i Frankrig sker i forbindelse med en større indsats fra den franske regering om at lukke roma-lejre i hele landet samt udvise alle kriminelle romaer. I juli, i kølvandet på sammenstød mellem romaer og politi i Loire-dalen, meddelte præsident Nicolas Sarkozy, at der ville blive taget vidtgående skridt mod de illegale roma-lejre.

Vi stigmatiserer ikke nogen

Reaktionerne har været mange i kølvandet på udvisningen.

»Vi stigmatiserer ikke nogen, vi sørger bare for, at folk respekterer loven«,

Et tidligere regeringsmedlem fra Sarkozys UMP-parti, Jean-Pierre Grand, har sammenlignet fremgangsmåden med Gestapos fremfærd mod franske jøder under Anden Verdenskrig.

Denne reference afviser regeringen.

»Vi stigmatiserer ikke nogen, vi sørger bare for, at folk respekterer loven«, lød det fra Brice Hortefeux, der er indenrigsminister i Frankrig i forbindelse med udvisningen.

LÆS OGSÅ

Immigrationsminister Eric Besson protesterer også mod denne sammenligning

»De pågældende personer bliver standset af politiet, deres identitet bliver tjekket, og de bliver tilbudt penge for at vende tilbage til deres hjemlande. Jeg kunne godt tænke at få forklaret, hvad det har med razziaerne under Anden Verdenskrig at gøre,« spørger Eric Besson.

En talsmand for FNs racismepanel sagde endvidere tidligere på ugen, at Frankrig i øjeblikket oplever en stigende racisme i den nationale debat.

EU vil overvåge Frankrig
Inden for de seneste tre uger har franske sikkerhedsstyrker lukket og opløst 51ulovlige lejre, hvor romaer havde slået sig ned. Ifølge franske medier har lukningen af lejrene berørt over 700 voksne og børn.

EU har endnu ikke rettet en regulær kritik af udvisningen af romaerne i dag. Alligevel påpeger en talsmand for kommissionen, at EU vil følge situationen tæt.

»Vi vil overvåge situationen meget tæt, så vi kan være sikre på, at alle regler bliver overholdt«, påpeger Matthew Newman, der er talsmand for EU-kommissæren Viviane Reding og fortsætter.

»Hvis en stat udviser nogen, må vi være sikre på, at det sker på individuel basis«.

Han understregede endvidere, at alle romaer fra Rumænien og Bulgarien som EU-borgere har rejsefrihed i alle 27 medlemslande i EU, men de kan udvises, hvis de bryder loven i det land, de er rejst til.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden