Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

SPIONAGE. Ministerpræsident Jean-Marc Ayrault er utilfreds med de amerikanske aflytninger af franske telefoner og internetforbindelser.
Foto: Octav Ganea/AP

SPIONAGE. Ministerpræsident Jean-Marc Ayrault er utilfreds med de amerikanske aflytninger af franske telefoner og internetforbindelser.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aflyttede franskmænd vil have EU ind sag om USA-spionage

Avis: USA aflyttede Frankrigs ambassade i Washington elektronisk.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Omfanget af USA's elektroniske overvågning har nået et niveau, der bør få EU til at reagere.

Det mener den franske ministerpræsident, Jean-Marc Ayrault, der ifølge avisen Le Monde vil have sagen sat på dagsordenen under et topmøde i morgen i Bruxelles.

Kravet kommer, samtidig med at avisen beskriver, hvordan amerikanerne installerede overvågningssoftware i computerne på den franske ambassade i Washington og i franskmændenes repræsentation ved FN i New York.

»Det er ikke kun et fransk problem, men et europæisk problem. Vi er nødt til at forsvare os selv og må forlange, at der kommer nye regler på området«, mener han.

LÆS MERE

Hans krav skyldes avisens beskrivelser af, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste NSA har overvåget over 70 millioner franske telefonsamtaler - alene i perioden fra 10. december sidste år til 8. januar i år. Paris har indkaldt den amerikanske ambassadør til et møde, hvor han skal forklare sig.

Whistleblower bag afsløringerne
Oplysninger bygger på dokumenter, den amerikanske whistleblower Edward Snowden har videregivet for at afsløre, hvor omfattende NSA's overvågning af verdenssamfundet egentlig er.

Men den øverste leder af USA's efterretningstjenester, James Clapper, afviser, at der er overvåget i det omfang, Le Monde skriver.

Oplysningerne er, meddeler han, »upræcise og vildledende«.

Elektronisk aflytning af ambassader
Afvisningen falder sammen med nye afsløringer af omfanget af amerikanernes overvågning gennem efterretningstjenesten NSA.

Le Monde beskriver, hvordan computerne i franske ambassader i USA blev overvåget via en operation, der fik kodenavnet 'Blackfoot' - et udtryk, der muligvishar har rødder i efterretningshumor: Sortfødder er den franske betegnelse for franskmænd, der flyttede hjem til fædrelandet efter at have boet blandt andet i Algeriet indtil landets selvstændighed.

Tilsyneladende er fremgangsmåden identisk med den spionage, amerikanerne gennemførte mod Indiens officielle kontorer i USA.

LÆS MERE

Også EU's repræsentationer i USA og unionens centrale computere har tilsyneladende været overvåget af de amerikanske spioner.

Frankrig forlanger en forklaring
Ifølge dokumenter, avisen henviser til, var aflytningerne vigtige for USA op til en afstemning i FN's Sikkerhedsråd om sanktioner mod Iran.

Aflytningerne fik den amerikanske FN-ambassadør, Susan Rice, til at konkludere, at efterretningsindsatsen »gav os en fordel i forhandlingerne«, skriver Le Monde.

Amerikanernes spionage mod venligtsindede nationer fik tirsdag morgen udenrigsminister Laurent Fabius til at forlange en fyldestgørende forklaring, da han fik besøg af sin amerikanske kollega, John Kerry.

Mødet skete før de seneste afsløringer af omfanget af USA's overvågning.

Danmark er også et mål

USA's omfattende spionage har i forvejen skabt problemer for landets forhold til blandt andet Mexico og Brasilien.

Blandt andet skal de to landes præsidenter mobiltelefoner og email-konti være blevet aflyttet af amerikanerne.

I Mexico kræver regeringen nu en redegørelse for fremgangsmåden fra USA.

Brasilianerne har reageret ved at bebude, at de vil forsøge at skabe flere internetforbindelser uden om USA for på den måde at besværliggøre spionernes arbejde.

LÆS OGSÅ

Herhjemme vurderer industriens organisation DI, at NSA har interesseret sig for dansk erhvervsliv gennem sine spionprogrammer, der ellers officielt alene er beregnet på at afsløre terrorister.

Spionagen har tilsyneladende ført til, at amerikanske firmaer har haft held til at sikre sig erhvervskontrakter i konkurrence med europæiske virksomheder.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden