Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Ekspert: USA aflytter også i Danmark

Justitsministeren er til gengæld meget ordknap om en eventuel amerikansk aflytning af danskere.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der kan meget vel eksistere en aftale mellem Danmark og den amerikanske efterretningstjeneste NSA om overvågning af danske borgere.

Det vurderer Flemming Splidsboel, forsker i efterretningsarbejde og lektor ved Københavns Universitet, ifølge Berlingske.

»Der kunne sagtens ligge en aftale. Dels om at vi aflytter på vegne af USA. Dels at de måske har mulighed for at aflytte«, siger han til avisen.

Flemming Splidsboel bakker sin vurdering op med, at der har været aftaler mellem Storbritannien og USA. Her har briterne foretaget aflytning på vegne af USA og til gengæld modtaget økonomisk støtte, lyder det.

»Der er ingen tvivl om, at amerikanerne også aflytter i Danmark. Det må justitsministeren kende til. Det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om«, siger han til Berlingske.

Justitsminister: Det er ikke det vilde vesten
Justitsminister Morten Bødskov (S) vil ikke sige noget om de aftaler, som Danmark har med andre lande om at udlevere og overvåge data.

Han henviser til, at det er underlagt tavshedsbelagt, hvad der foregår i Folketingets kontroludvalg, og så forsikrer han i øvrigt om, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) overholder spillereglerne.

»Og så er der selvfølgelig et samarbejde med andre landes efterretningstjenester. Men det er ikke det vilde vesten«, siger Morten Bødskov til Berlingske.

Merkels mobil kan være blevet aflyttet
Ifølge det velanskrevne tyske ugemagasin Der Spiegel bliver forbundskansler Angela Merkels arbejdsmobil aflyttet af NSA. Historien har sendt chokbølger gennem Tyskland.

Merkel selv har ringet til den amerikanske præsident, Barack Obama, om sagen og gjort det klart for ham, at hvis en sådan overvågning har fundet sted, vil det være »totalt uacceptabelt«.

Ifølge Le Monde, en af Frankrigs førende aviser, overvåger og registrerer NSA også millioner af telefonopkald i Frankrig - også blandt virksomhedsledere og politikere.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden