Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Bådulykke. En redningsmand hopper i vandet for at redde overlevende fra ulykken den 3. oktober op af vandet. Billedet stammer fra en videooptagelse fra den italienske kystvagt. (arkivfoto)

Bådulykke. En redningsmand hopper i vandet for at redde overlevende fra ulykken den 3. oktober op af vandet. Billedet stammer fra en videooptagelse fra den italienske kystvagt. (arkivfoto)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lampedusa-ulykke: Bådflygtninge blev voldtaget og tortureret

En 24-årig somalier er blevet anholdt for kidnapning, pengeafpresning og voldtægt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Allerede inden de satte af sted mod Europa, var flygtningene om bord på båden, der sank ud for den lille italienske ø Lampedusa, blevet tortureret og voldtaget.

Det siger det italienske politi på baggrund af vidnesudsagn for overlevende fra ulykken den 3. oktober, hvor flere end 360 mistede livet.

Politiet har anholdt en 24-årig somalier, som nu er sigtet for kidnapning, pengeafpresning og voldtægt. Han ankom til Lampedusa tre uger efter ulykken, men blev genkendt og overfaldet af sine ofre, da han trådte ind på et af øens flygtningecenter.

LÆS OGSÅ

Overlevende fra en gruppe på 150, der kom fra Eritrea, har fortalt politiet, at de først betalte menneskesmuglere for at tage dem til Europa. Men da de ankom til Libyen, blev de taget til fange af en gruppe kriminelle - heriblandt angiveligt den somaliske mand.

Elektrisk stød og voldtægter
De blev herefter tvunget hen i en lejr, hvor de blev holdt fanget i to uger, mens bagmændene pressede deres familier for flere penge. Samtidig blev de tæsket og tortureret med elektriske stød. De blev banket og voldtaget og nogle slået ihjel. Ifølge nyhedsbureauet Reuters skulle de hver især betale 3,300 dollar (omkring 18.000 kroner) for at slippe ud.

En 18-årig kvinde fortæller blandt andet i sit vidneudsagn, som nyhedsbureauet Reuters har set, hvordan hun blev taget væk fra gruppen og voldtaget af den 24-årige somalier og to andre.

Fem italienske redningsfartøjer måtte i går rykke ud til to overfyldte både med flygtninge ud for Lampedusa. Kilde: /ritzau/AP/Coast Guard VNR

»De smed mig ned mod jorden, holdt mine arme fast og holdt mig for munden. Så hældte de benzin ud over mit hoved. Det brændte min hovedbund, min hud og mine øje«, siger hun ifølge oversættelsen:

»Derefter skiftedes de til at voldtage mig«.

Ifølge vidnesudsagnene blev alle kvinderne i gruppen voldtaget flere gange. Kun en fire-årig dreng blev ikke udsat for tæsk og elektriske stød, men han druknede senere i ulykken.

Nye smuglere, ny betaling

Efter at have betalt løsesummen blev de taget til hovedstaden Tripoli, hvor de blev overleveret til en ny gruppe smuglere, som indkvarterede dem i en ny lejr, hvor omkring 600 mennesker opholdt sig. Her var de en måned, hvor de kun fik meget lidt vand og brød.

Den nye gruppe menneskesmuglere fik ifølge vidneudsagnene et nyt beløb på 1.600 dollar (8.885 kroner) for at tage dem over Middelhavet til Lampedusa i den lille fiskerbåd, som altså sank på vejen.

LÆS OGSÅ

Hvis den 24-årige somalier bliver kendt skyldig, risikerer han op mod 30 års fængsel. Han er ifølge italiensk politi endnu ikke blevet afhørt eller har talt med en advokat.

En tunesisk mand, der er mistænkt for at være kaptajn på båden, er ligeledes anholdt.

I alt overlevede 155 af de over 500, der var om bord på båden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden