Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Charles Dharapak (arkiv)/AP
Foto: Charles Dharapak (arkiv)/AP

uvished. Det var i går aftes endnu uvist om Demokraterne og Republikanerne kunen blive enige om USAs statsbudget og gældsloft.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Republikanerne blokerer Obamas forslag om at udvide gældsloft

Ifølge en kilde i Kongressen vil republikanerne stemme imod forslaget om at udvide USA's gældsloft i 2014.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er endnu en gang politisk dødvande i Washington.

Præsident Obama og demokraterne har fremlagt et lovforslag om at hæve gældsloftet i 2014 for at få nok lån til at holde hånden under statsunderskuddet.

Men det forslag forventes at blive stemt ned af de republikanske medlemmer af Senatet.

Dermed er der stadig ikke udsigt til et kompromis om budgetforhandlingerne mellem republikanerne og demokraterne.

»Republikanerne stemmer imod for at lægge pres på demokraterne, fordi de meget nødigt ser, at man øger gældsætningen. De vil ikke have, at udgifterne i den offentlige sektor bliver højere end de er nu. og de er bange for, at hvis man hæver gældsloftet, kan det give demokraterne mulighed for hele tiden at bruge flere penge«, siger USA-analytiker Mads Fuglede til Politiken.

LÆS OGSÅ

Demokratene har flertal i Senatet med 54 ud af 100 medlemmer, men de skal bruge 60 stemmer for at stemme lovforslaget igennem. De sidste seks republikanske stemmer ser nu ikke ud til at gå igennem.

Dermed er der ikke udsigt til at kompromis om budgetforhandlingerne, selvom det snart er sidste udkald.

800.000 amerikanske statsansatte er fritstillet fra deres arbejde, og på torsdag rammer USA sit låneloft, der sætter en grænse for, hvor stor statsgælden må være.

Derfor er det afgørende, at parterne indgår et forlig inden da.

Hvis ikke de to partier bliver enige om en løsning, kan det i værste fald ende med, at USA må indstille tilbagebetalingen af sin gæld og dermed teknisk set gå fallit.

Men selvom Mads Fuglede er overbevist om, at der falder en aftale på plads inden på torsdag, er det næsten umuligt at spå om, hvad forliget ender med.

De to partier skal nu tilbage til forhandlingsbordet, og hvis de skal mødes om et forlig, handler det ifølge Mads Fuglede om, at begge partier må give sig på de store linjer.

»Hvis de skal indgå en aftale bliver republikanerne nødt til at gå med til at hæve skatterne, og demokraterne må gå med til at skære i velfærdsydelserne og for eksempel sænke overførselsindkomsterne«, siger han.

Budgetstriden handler ikke om Obamacare

Mads Fuglede mener, at hele diskussionen om budgetforhandlingerne har været drejet i en forkert retning, fordi republikanerne gik ind til forhandlingerne med et krav om, at Obamas sygesikringsreform, Obamacare, skulle sættes i bero.

En reform, der allerede er vedtaget og dermed ikke er til forhandling.

Ifølge Mads Fuglede har Republikanerne bedt om noget, som er fuldstændig urealistisk for dem at få, og det har lammet forhandlingerne.

»Republikanerne er mødt op med et krav, der er helt åndssvagt. Obamacare er vedtaget, det er Obama's svendestykke og der er ikke et parlamentarisk flertal imod den. De her budgetforhandlinger handler ikke om Obamacare, men republikanerne bruger dem til endnu en gang at tale om Obamacare og profilere sig som stærke modstandere til reformen«, siger han.

Derfor har Mads Fuglede svært ved at se, hvad republikanerne håber at få ud af budgetforhandlingerne, fordi de ikke har stillet andre krav end, at Obamacare bliver stillet i bero.

Han tror mest af alt, at republikanerne søger efter et fingeraftryk, som de kan sætte på forhandlingerne og sige: »Det her fik vi«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden