Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Slutophold. Georgette og Bernard Cazes blev fundet på Lutetua Hotel i Paris, hvor de lå døde i deres seng og holdt i hånd. Det 86-årige ægtepar havde begået selvmord med gift, og deres historie får nu atter debatten om aktiv dødshjælp til at blusse op i Frankrig.
Foto: REMY DE LA MAUVINIERE (arkiv)/AP

Slutophold. Georgette og Bernard Cazes blev fundet på Lutetua Hotel i Paris, hvor de lå døde i deres seng og holdt i hånd. Det 86-årige ægtepar havde begået selvmord med gift, og deres historie får nu atter debatten om aktiv dødshjælp til at blusse op i Frankrig.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ægtepars selvmord på luksushotel skaber debat om aktiv dødshjælp

Aktiv dødshjælp sker tusindvis af gange hvert år i Frankrig. Præsident Hollande lover lovændring.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et ægtepar, begge 86 år gamle, tjekkede torsdag ind på ind på det verdensberømte luksushotel Lutetia i Paris.

Georgette og Bernard Cazes havde dog ingen planer om at tjekke ud igen.

De bestilte morgenmad til morgenen efter, og så begik de selvmord med gift.

Morgenmadsbestillingen sikrede, at de blev fundet hurtigt tidligt fredag morgen efter deres død. En ansat fra hotellet fandt parret i deres seng, hvor de lå døde og holdt hinanden i hånden.

LÆS OGSÅ

Historien om ægteparrets selvmord har nu pustet nyt liv i debatten om aktiv dødshjælp i Frankrig.

»Desværre er dette pars skæbne typisk. Der er mange ældre i Frankrig, som hvert år bliver tvunget til at tage deres eget liv på ubehagelige måder«, siger Jean-Luc Romero til nyhedsmediet The Local.

Desværre er dette pars skæbne typisk. Der er mange ældre i Frankrig, som hvert år bliver tvunget til at tage deres eget liv på ubehagelige måder

Han er formand for 'Foreningen for retten til at dø med værdighed' og mener, at der nu uden tvivl må komme en fransk lovændring, efter sagen med Georgette og Bernard Cazes' selvmord har skabt overskrifter i både franske og udenlandske medier.

Kritiserer lovgivning i afskedsbreve
I Frankrig er aktiv dødshjælp ulovligt, og mandag offentliggjorde det franske dagblad Le Parisien dele af Georgette and Bernard Cazes afskedsbreve, hvori ægteparret kritiserer den franske lovgivning.

I DANMARK

»Under hvilke rettigheder kan en person blive tvunget ud i en så grusom situation, når de ønsker at afslutte livet på en fredelig måde?«, bliver der spurgt i et af de to afskedsbreve, der lå ved siden af det 86-årige par, da de blev fundet livløse i sengen.

»Er min frihed ikke kun forhindret af andres? Med hvilken ret kan man forhindre personer (fra at ende livet fredfulgt, red.), når de har betalt deres skat, ikke har nogen gæld til staten, har arbejdet hele livet og gjort velgørenhedsarbejde?«, tilføjes der i brevet.

SJÆLDEN RETSSAG

Specielt Georgette Cazes udtrykte vrede over, at hun er blevet nægtet en »blid død«, som ægteparret har søgt, men som Frankrigs længevarende forbud mod aktiv dødshjælp har forhindret.

Måske en lovændring i vente
De franske myndigheder antager, at der sker 3.000 tilfælde af aktiv dødshjælp om året. Alle er de ulovlige, og Frankrigs præsident, François Hollande, har lovet, at han senest i slutningen af i år vil komme med et lovforslag, der vil ændre reglerne på området.

»Den nuværende lovgivning opfylder ikke legitime bekymringer, som folk, der er alvorligt og uhelbredeligt syge, har«, sagde Hollande tidligere i år.

En stor del af den franske befolkning mener, at aktiv dødshjælp burde være lovligt. Det viser forskellige meningsmålinger, skriver avisen The Guardian.

Den britiske avis peger på, at 92 procent af franskmændene i en nylig rundspørge svarede, at de mener, det er okay at hjælpe folk til selvmord, hvis de lider af en uhelbredelig sygdom.

Var uadskillige til det sidste

Georgette og Bernard Cazes har været uadskillige, siden de mødte hinanden som teenagere og senere blev gift for 60 år siden.

Under hvilke rettigheder kan en person blive tvunget ud i en så grusom situation, når de ønsker at afslutte livet på en fredelig måde?

Naboer og venner fortæller ifølge det franske dagblad Le Parisien kun gode ting om ægteparret. Bernard Cazes var økonom og filosof, og konen har undervist i litteratur og latin og skrevet bøger brugt til skoleundervisning.

»De havde sådan en dynamik, en stærk viljestyrke«, siger en nabo til parret fra den parisiske forstad Issy-les-Moulineaux.

»De var et par, der elskede hinanden. Man kunne se det. Man kan godt forstå, hvordan et liv uden den anden kunne virke umuligt«, fortæller en anden ifølge The Local.

DEBATINDLÆG

Ægteparrets ældste søn fortæller, at Georgette and Bernard Cazes for flere årtier siden besluttede, at de ville begå selvmord sammen.

»De frygtede mere at miste hinanden, end de frygtede døden«, siger han til Le Parisien.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden