Ens. Den ene siger farvel, og den anden goddag. Men derudover skal man ikke forvente så mange ændringer i den kinesiske politik, forventer eksperterne.
Foto: Andy Wong/AP

Ens. Den ene siger farvel, og den anden goddag. Men derudover skal man ikke forvente så mange ændringer i den kinesiske politik, forventer eksperterne.

Internationalt

Kommunistpartiet udpeger ny præsident for Kina

Xi Jinping er nu blevet formelt udpeget som præsident for Kina.

Internationalt

Kinas Kommunistparti har i dag formelt udpeget Xi Jinping som præsident for Kina. Han kommer som sin forgænger, Hu Jintao, til at sidde på posten i ti år.

Udnævnelsen skete i dag i den kinesiske hovedstad Beijing, hvor eliten i Kinas Kommunistparti er samlet til det årlige politiske møde i det, som svarer til parlamentet.

Her mødtes de delegerede i dag i Folkets Store Sal, hvor de skullle stemme om, hvem der skulle udpeges som præsident for Kina. Den 59-årige Xi Jinping var eneste kandidat.

LÆS OGSÅ

I alt blev der afgivet 2.952 stemmer. Der var tre fraværende. Og en enkelt stemte imod Xi.

Men ligesom de mere end 1,3 milliarder kinesere har de delegerede heller ikke reel indflydelse på valget. Topmødet i Beijing er mest af alt en politisk ceremoni. De delegeredes vigtigste opgaver er at godkende de forslag og den linje, som ledelsen i Kinas Kommunistparti fremlægger.

Det meste er ceremonielt

Valget af Xi Jinping - hans familienavn udtales som det engelske »sea« og fornavnet som »Djin-ping« - var forventet. Han er blevet kørt i stilling siden den forrige partikongres i 2007.

Valget af ham og de andre magtfulde poster i etpartistaten sker gennem hemmelige forhandlinger og via personlige netværk og alliancer.

LÆS OGSÅ

I Kina er titlen som præsident i høj grad ceremoniel, og den egentlige magt ligger i stillingen som generalsekretær for Kinas Kommunistparti. Det blev Xi udnævt til ved den fem-årlige partikongres, der sidst blev holdt i november 2012.

Dermed er der ved at være sat det sidste officielle punktum i det største magtskifte i Kina i ti år. I morgen stemmer parlamentet om Li Keqiang, der bliver udpeget som ministerpræsident.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce