Slut. Den politiske karriere for hr. Xilai er ved at være ved vejs ende.
Foto: Ng Han Guan/AP

Slut. Den politiske karriere for hr. Xilai er ved at være ved vejs ende.

Internationalt

Kinas Kennedy anklaget for magtmisbrug og korruption

Kommunistparti forsøger nu at sætte det endelige punktum for en af de seneste årtiers største politiske skandaler i Kina.

Internationalt

Kina har anklaget en af landets mest fremtrædende politikere, Bo Xilai, for bestikkelse, korruption og magtmisbrug, skriver de officielle medier.

Bo Xilai havde indtil for et år siden den magtfulde post som partisekretær for millionbyen Chongqing. Samtidig var han også en del af den lille gruppe på 25 mænd i politbureauet, der styrer både Kinas Kommunistparti og har magten over Kina.

Sagen er på mange måder spektakulær for kineserne. Den 64-årige Bo Xilai er søn af en de vigtigste personer i Kinas Kommunistparti, der havde tætte forbindelser til Mao Zedong. Bo kan sammenlignes med amerikanske familier som Kennedy, Bush eller Clinton.

Bo Xilai havde brugt de seneste år til at profilere sig i parti og offentlighed, og han stod til at stige endnu højere op i kinesisk politik under sidste års store partikongres. Kongressen i 2012 var den største politiske rokade i et årti, der involverede hundreder af de øverste poster i parti og etpartistat.

LÆS OGSÅ

Men få måneder før kongressen blev Bo fjernet fra sine poster, og i august 2012 blev hans hustru, Gu Kailai, fængslet og senere dømt for mordet på den britiske forretningsmand Neil Heywood.

Sagen afdækkede anklager om korruption og interne magtkampe i toppen af det ellers lukkede Kinas Kommunistparti. Det var den største politiske skandale i Kina i årtier.

LÆS MERE

Her et år senere er etpartistaten parat til at sætte punktum i sagen. I dag torsdag har domstolen i Jinan, der ligger i den Østkinesiske Shandong-provins, offentliggjort anklageskriftet, hvor Bo blandt andet bliver beskyldt for at have modtaget »ekstremt store mængder« penge og ejendom, skriver det officielle nyhedsbureau Xinhua.

Der er endnu ikke offentliggjort en dato for selve retssagen.

Kamp mod korruption er et varemærke
Kinas nye ledere har med den nyudpegede generalsekretær og præsident Xi Jinping i spidsen gjort kampen mod korruption til et varemærke. Men flere analytikere siger, at sagen først og fremmest handler om en intern magtkamp i partiet.

Willy Wo-Lap Lam, der er ekspert i kinesisk politik og professor på Akita International University i Japan, forventer heller ikke, at Bo Xilai bliver idømt dødsstraf, som der tidligere er blevet givet i andre alvorlige sager om korruption og bestikkelse. Han forventer derimod en straf på 15-20 års fængsel.

»Internt i kommunistpartiet ved man, at medlemmer af politbureauet ikke kan blive idømt dødsstraffe. Det er en beskyttelse og et privilegi for højstrående partimedlemmer«, siger Willy Wo-Lap Lam.

Ny præsident har noget at bevise

Sagen mod Bo Xilai skal afsluttes nu, siger Willy Wo-Lap Lam, fordi Kinas øverste ledere står over for et vigtigt politisk møde, der blandt andet handler om vigtige økonomiske reformer.

Derfor vil den nye præsident Xi Jinping vise omverdenen, at han har politisk opbakning i partiet, så man kan komme videre og få lukket skandalen om Bo Xilai.

»Det er virkelig vigtigt for Xi Jinping at få løst det her før det politiske møde, ellers vil han stå dårligt, og han vil ligne en, der ikke er i stand til at løse store personlige konflikter som denne«, siger Willy Wo-Lap Lam

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce