Yasser Arafats grav i Ramallah blev åbnet i november sidste år, så retsmedicinere kan forsøge at fastslå, om han døde en naturlig død eller blev forgiftet.
Foto: Muhammed Muheisen/AP

Yasser Arafats grav i Ramallah blev åbnet i november sidste år, så retsmedicinere kan forsøge at fastslå, om han døde en naturlig død eller blev forgiftet.

Internationalt

Enke: Yassir Arafat blev dræbt af polonium

Retsmedicinere har undersøgt liget af Palæstina-lederen, der døde pludseligt i 2004.

Internationalt

Det radioaktive stof polonium slog den tidligere palæstinenserleder Yasser Arafat ihjel.

Det siger hans enke, Suha Arafat, efter at schweiziske restmedicinere har offentliggjort en rapport, der viser, at Arafats jordiske rester indeholder en dødelig mængde af stoffet polonium-210.

Ifølge den britiske avis The Guardian skulle rapporten angiveligt påpege, at vævsprøver fra den palæstinensiske leder indeholder det radioaktive stof i en grad, der er 18 gange højere end normalt.

»Det er videnskabeligt bevist, at han ikke døde en naturlig død, og vi har videnskabelige beviser for, at denne mand blev dræbt«, siger enken Suha Arafat, efter at have fået svar fra de schweiziske retsmedicinere, som hun mødtes med i går i Geneve.

LÆS OGSÅ

»Prøverne har bekræftet alle vores formodninger«, fortæller hun til nyhedsbureauet Reuters.

Suha Arafat beskylder ikke nogen lande eller personer for hendes mands død, men anerkender, at den historiske PLO-leder havde mange fjender.

Døde pludseligt

Yassir Arafat døde 75 år gammel på et militærhospital i Paris i 2004.

Liget af den palæstinensiske leder blev ikke obduceret, selvom hans enke bad om det, og lægerne, der havde behandlet ham i det korte sygdomsforløb forud for hans død, ikke var i stand til at fastlå en egentlig dødsårsag.

LÆS OGSÅ

Mange palæstinensere mener, at PLO-lederen, der i 1994 fik Nobels Fredspris, blev forgiftet.

Sidste år indledte de franske myndigheder en drabsefterforskning af Yassir Arafats død, efter at tv-stationen Al Jazeera kunne afsløre, at der var fundet polonium på flere af hans genstande.

Arafats grav i Ramallah på Vestbredden blev åbnet i november for snart et år siden, så man kunne tage vævsprøver fra Palæstina-lederen. Det er retsmedicinere fra Lausanne Universitets radiologiske institut, der nu har undersøgt de jordiske rester og fundet en dødelig dosis polonium-210.

Det radioaktive og sjældne stof er det samme, som tog livet af Aleksander Litvinenko i London i 2006. Litvinenko var afhopper fra den russiske efterretningstjeneste.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce