Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Madiba/AP
Foto: Madiba/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bush og Clinton, Eastwood og Tyson - alle hylder Mandela

Nelson Mandelas død er en global begivenhed, som får alt fra præsidenter og prinser til film- og boksestjerner til at sørge.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den britiske prins William var til premiere på den nye film om Nelson Mandela, da nyheden om hans død begyndte at spredes.

»Vi er lige blevet mindet om, hvilket ekstraordinært og inspirerende menneske, Nelson Mandela var«, siger prins William, da han kom ud af biografen.

Budskabet om Mandelas død fik straks sociale medier til at flyde over med hilsener og respekt til den afdøde sydafrikaner. I New York afbrød FN’s Sikkerhedsråd sit møde for at holde et minuts stilhed, og det legendariske Apollo Theatre i den sorte bydel Harlem satte Nelson Mandelas navn på sit berømte lysskilt ud mod gaden.

Imens udsendte politikere over hele verden deres forberedte mindeord.

Ban Ki-Moon: »En retfærdighedens gigant« Den tidligere guvernør i Californien, Arnold Schwarzenegger, sagde, at »præsident Mandelas liv er det nærmeste vi kommer et bevis på, at Gud findes«.

Sydafrikas sidste hvide præsident, F.W. de Klerk, fortalte til BBc, at han og Mandela i årenes løb var »blevet gode venner«.

»Vi havde da øjeblikke med spændinger imellem os som politiske modstandere, men efter vores pension og nogle gange under hans tid som præsident, var vi ganske tætte«, sagde de Klerk og kaldte Mandela for »en bemærkelsesværdig mand«.

Der er ingen fremtid uden tilgivelse

FN’s generalsekretær Ban Ki-Moon kaldte Mandela for »en retfærdighedens gigant«, der »berørte vores liv på en dybt personlig måde«.

Også en række forhenværende amerikanske præsidenter bidrog med mindeord.

Clinton: En nær ven
Bill Clinton skrev i en opdatering på Facebook, at han og Hillary havde mistet en nær ven.

»Vi vil huske ham som en mand af usædvanlig ynde og medfølelse, for hvem det at fravælge bitterheden og i stedet omfavne modstandere ikke bare var en politisk strategi, men en livsstil«.

George W. Bush sagde, at »præsident Mandela var en af de største kræfter for frihed og lighed i vores tid. Han bar byrden med værdighed og ynde, og vores verden er et bedre sted takket være hans eksempel«.

Storbritanniens premierminister David Cameron sagde, at »et stort lys er slukket i verden«, og at Mandela var »en legende i live og nu i døden«.

Tyson citerer Mandela

New Yorks afgående borgmester, Michael Bloomberg, som overrakte Mandela en nøgle til den amerikanske millionby i 2005, sagde, at sydafrikanerens besøg i byen umiddelbart efter terrorangrebene 11. september 2001 havde »givet byen styrke og håb, som vi altid vil være taknemmelige for«.

Filmstjernen Clint Eastwood skrev på sociale medier, at han aldrig ville glemme sit eget møde med Mandela, hvor han oplevede »politikerens hans ukuelige ånd og varme, karismatiske smil«

Selv den tidligere boksemester Mike Tyson meldte sig på twitter med en hilsen:

»Nelson Mandela var kropsliggørelsen af disciplin, mod, kærlighed og tilgivelse«, skrev han og tilføjede et citat fra Mandela selv:

»Der er ingen fremtid uden tilgivelse«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden