Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MATHIAS CHRISTENSEN
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN

Ramt. Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg har bedt facebookbrugere om at dele en historie om mobning, som »gør ondt at læse«.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børnefødselsdag uden gæster får Norge til at tale om mobning

Historie om tomme slikskåle og skuffede drenge bliver flittigt delt på Facebook.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Huset var pyntet op, og to drenge på otte år ventede spændt på at se deres venner til fødselsdag.

Forgæves, for der kom ingen gæster.

Det fik moren til den ene af drengene, Marianne Smedholen, til at lægge et billede af fire urørte slikskåle ud på Facebook med teksten »to spændte drenge skulle fejre børnefødselsdag sammen, og ingen dukkede op« efterfulgt af en trist smiley med nedadvendte øjenbryn.

Det har sat sig i dem

Populær sag på Facebook Den norske avis VG's artikel om sagen er blevet delt flere end 28.000 gange på Facebook, blandt andre af Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

»Det gør ondt at læse denne artikel«, skriver han ledsaget af en opfordring til at dele artiklen.

Heri fortæller Marianne Smedholen om den fødselsdag, hun med sin mand havde planlagt for sin deres søn og en af sønnens venner for to uger siden.

»Drengene glædede sig selvfølgelig rigtig meget«, siger hun.

Som mor var det vanskeligt for Marianne Smedholen at fortælle de to otte-årige drenge; »jeg tror ikke, der kommer nogen til jeres fødelsdag«.

Påvirkede drenge
Forældrene prøvede at kompensere for fødselsdagsfadæsen og gav de to drenge slik, pølser og lov til at overnatte sammen. Men næste dag gruede de to fødselarer alligevel for at komme i skole.

»Det har sat sig i dem«, siger Marianne Smedholen til vg.no. Hun fortæller historien, for at andre voksne skal forstå, hvilke konsekvenser sådan en oplevelse kan få for børn.

Flere af de inviterede havde meldt afbud. Men at ingen af 13 tilmeldte dukkede op, forstår den norske kvinde ikke.

Denne sag er en vigtig påmindelse for alle os voksne om at passe bedre på

»Det er måske for let at sige »nej, det har vi ikke tid til«. Det handler ikke om børnene, det handler udelukkende om de voksnes prioriteringer«, mener hun.

Hendes mand, Johnny Smedholen, der er stedfar til den ene otteårige dreng, kalder det manglede fremmøde for »en form for skjult mobning, der gør virkelig ondt«.

Statsminister: det går lige i hjertet
Hele misæren har nu fået Norge til at betragte børnefødselsdagsinvitationer med en anden alvor samt at snakke om mobning af børn.

Landets statsminister, Erna Solberg, der er mor til to, er en blandt mange norske politikere, der har meldt sig i debatten.

»Det er selvsagt noget, der rammer lige i hjertet på mig som mor«, siger hun til VG. Hun tilføjer:

»Denne sag er en vigtig påmindelse for alle os voksne om at passe bedre på (...) Små ubetænksomheder kan føre til forfærdelige situationer«.

Vigtig debat

Erna Solberg roser forældrene for modet til at stå frem og dermed sætte skub i en vigtig debat i Norge:

»Det er svært at tage eksponeringen ved at være så synlig, men det er den eneste måde, man kan forandre noget på«.

Marianne Smedholen er overvældet over den store appel, hendes historie tilsyneladende har vakt I Norge. Men glæder sig over opmærksomheden omkring problemet.

LÆS OGSÅ

»Når børn kommer og siger, at »jeg vil ikke til fødselsdag hos ham eller hende«, er det måske netop dér, at man bør tage af sted. Det er i hvert fald den lærdom, jeg tager med mig fra dette her, og jeg kommer aldrig til at tage let på en fødselsdagsinvitation igen«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden