Voldeligt. Ikke så snart var en gruppe aktivister gået på gaden i en demonstration mod racisme, før de blev overfaldet af en gruppe nazister klædt i sort.
Foto: Hampus Andersson / TT/AP

Voldeligt. Ikke så snart var en gruppe aktivister gået på gaden i en demonstration mod racisme, før de blev overfaldet af en gruppe nazister klædt i sort.

Internationalt

Nazister går amok under demonstration i Sverige

To personer er kørt på hospitalet, og 28 er anholdt efter anti-racistisk demonstration.

Internationalt

En gruppe nazister gik i dag til angreb på en gruppe aktivister, der demonstrerede mod rascisme i Stockholms gader.

Demonstrationen var knap kommet i gang, inden det voldelige sammenstød fandt sted og efterlod flere mennesker sårede.

»Lige da vi var gået i gang, hørte jeg folk råbe 'nu kommer de!'. Og så så jeg en gruppe på måske 30 sortklædte mennesker, som kastede med flasker, sten og kanonslag«, siger et vidne, Jenny, til den svenske avis Aftonbladet.

Kaos brød ud, og et videoklip på Aftonbladets hjemmeside viser en masse sortklædte mennesker og en gade i det sydlige Stockholm indhyllet i røg. Der høres brag og flasker, der smadrer.

Tre personer kørt på hospitalet
Jenny fortæller, at demonstranterne stod sammen og havde held til at jage nazisterne ind i skoven bag bydelen Karrtorp, hvor demonstrationen begyndte klokken 12 i dag.

Alle skreg »ingen racister i vores gader!«, siger et andet vidne til Aftonbladet.

Adskillige mennesker er blevet såret under urolighederne. To personer er kørt på skadestuen som følge af deres kvæstelser, og en politimand er såret efter at være blevet ramt af en tung genstand, melder AP.

28 anholdte
Aftonbladet skriver, at politiet har anholdt 28 personer for drabsforsøg, uroligheder, overfald på politibetjente og hadefulde ytringer.

Den svenske ordensmagt møder kritik for ikke at have været massivt nok til stede. Men man vurderede, at der ikke var nogen risiko for voldelige sammenstød, siger Kjell Lindgren, politiets talsmand, til Aftonbladet.

»Ud fra de givne omstændigheder var der ikke anledning til at lave en anden vurdering«, siger han.

»Vi skal mange år tilbage for at finde en lignende situation«, tilføjer han.

Den militante nazistiske organisation Svenska Motståndsrörelsen skriver på sin hjemmeside, at den står bag angrebet på demonstranterne.

Lovlig demonstration fortsatte efter tumult
Demonstrationen var lovlig, annonceret på forhånd og arrangeret af det aktivistiske netværk Linje 17. Anledningen er den megen grafitti med hagekors og anden racistisk propaganda, der på det seneste har præget Stockholm-bydelen.

En time efter demonstrationens start kunne demonstranterne forsætte deres forehavende på fredelig vis.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce