Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Høstak. Den amerikanske efterretningstjeneste har sandsynligvis ikke loven på sin side, når den bedriver masseovervågning af amerikanske borgere, lyder det fra dommer. Foto: Connie Zhou, AP, Arkiv
Foto: Connie Zhou, Arkiv/AP

Høstak. Den amerikanske efterretningstjeneste har sandsynligvis ikke loven på sin side, når den bedriver masseovervågning af amerikanske borgere, lyder det fra dommer. Foto: Connie Zhou, AP, Arkiv

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dommer: NSA-overvågning af amerikanske telefoner er »sandsynligvis ulovlig«

Amerikansk efterretningstjeneste lider det første store nederlag i retssag.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En amerikansk dommer har netop kendt den systematiske masseindsamling af mobildata i USA i mulig strid med den amerikanske forfatning. Det skriver flere amerikanske medier.

I den opsigtsvækkende kendelse ( link åbner i nyt vindue) skriver dommeren Richard Leon:

»Jeg kan ikke forestille mig en mere 'hæmningsløs' og 'vilkårlig invasion' end denne systematiske og teknisk komplicerede indsamling og opbevaring af stort set samtlige borgeres personlige data med henblik på at behandle og analysere dem uden retslig kendelse«.

Det er første gang nogensinde, at en amerikansk retsinstands går imod de omfattende overvågningsprogrammer, og flere kommentatorer vurderer, at afgørelsen kan få vidrækkende konsekvenser.

Krænker amerikanske borgere

Dommeren mener derfor, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA »sandsynligvis« handler i strid med den del af den amerikanske forfatning, som skal sikre borgernes ret til ikke at blive visiteret eller få sin ejendom ransaget på et »urimeligt grundlag«.

Altså har dommerens kendelse ikke noget med NSAs indsamling af data i resten af verden at gøre, og amerikanernes ret til at indsamle oplysninger uden for USA er sikret gennem en række andre love.

Det fremgår af flere amerikanske medier, at dommen med al sandsynlighed bliver anket af den amerikanske stat. Systemet fungerer sådan, at en anke vil blive bragt til en af landets 13 appeldomstole. Herefter kan sagen ende i højesteret.

Richard Leon lægger til grund for sin beslutning, at de amerikanske myndigheder retfærdiggør indsamlingen af oplysninger i en utidssvarende 34-årig amerikansk højesteretsdom.

Kan ikke finde bevis for virkning

Lige siden de omfattende overvågningsprogrammer kom for dagens lys i juli måned - gennem omfangsrige læk fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden - har den amerikanske regering skiftet mellem at afvise og undlade at kommentere oplysningerne samt argumenteret for, at dataindsamlingen er nødvendig for at forhindre terrorangreb.

Richard Leyon har i forbindelse med sin behandling sagen også gransket kilder, som kunne godtgøre, at overvågningen har forpurret terrorplaner, men han har ikke kunnet finde en eneste.

Retssagen tog sit udspring, efter den britiske avis The Guardian i juni skrev, at en hemmelig overvågningsdomstol havde godkendt indsamlingen af mobiltelefoners metadata blandt amerikanerne. Herefter lagde to amerikanere, Larry Klayman og Charles Strange, sag an mod staten.

Det amerikanske forsvarsministerium har lagt vægt på, at det kun er oplysninger om, hvem der ringer til hvem og varigheden af opkaldene, som bliver indsamlet.

Ifølge det amerikanske medie Politico er der i øjeblikket tre retssager i gang mod de amerikanske overvågningsprogrammer landet over.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden