Konfrontation. Anders Dahlberg er lokalpolitiker i Skåne for Sverigesdemokraterne. Igår blev hans hoveddør udsat for et bombeangreb, mens han var hjemme med sin kone og sit barn.
Foto: Screenshot

Konfrontation. Anders Dahlberg er lokalpolitiker i Skåne for Sverigesdemokraterne. Igår blev hans hoveddør udsat for et bombeangreb, mens han var hjemme med sin kone og sit barn.

Internationalt

Sverigedemokrater beskylder Expressen for indirekte ansvar for bombeangreb

Bombeangreb resultat af svensk avis' smædekampagne, mener Sverigedemokraterne.

Internationalt

Tirsdag omkring klokken 17.30 eksploderede en bombe foran den svenske politiker Anders Dahlbergs hoveddør i Skåne. Angiveligt var en sprængladning koblet til politikerens brevkasse.

Ingen kom noget til, men bagsiden af hoveddøren blæste af og satte sig i en væg fire meter væk.

LÆS OGSÅ

Politiet betragter ifølge svenske aviser i første omgang forbrydelsen som »almenfarlig ødelæggelse og forsøg på grov mishandling«, men det kan ændre sig, hvis det senere viser sig, at politiske motiver ligger bag angrebet.

Anders Dahlberg siger efterfølgende til den svenske avis Expressen, at han var hjemme med sin kone og sit barn, da bomben gik af.

»Vi hørte bare et meget kræftigt smæld fra døren, men som heldet var, kom ingen af os til skade. Nu hvor der er gået et par timer, har vi det bedre, men vi var alle bange«, siger han til Expressen.

Anklager mod Expressen
Selvsamme avis bliver nu beskyldt for indirekte at have skyld i episoden af Anders Dahlbergs partikammerater, som ikke holder kritikken tilbage på det sociale medie Twitter.

Formanden for Sverigedemokraternes Ungdom mener, avisen har skadet ytringsfriheden med sine artikler.

På det svenske liberale debatfora Avpixlat har Anders Dahlberg ifølge Expressen luftet ideer om blandt andet at »bevæbne etniske svenskere«, og avisen har den seneste tid bragt artikler med udgangspunkt i politikerens skriverier på forummet.

»Udhængt af Expressen«
I en artikel på Avpixlat kædes bombeangrebet direkte sammen med Expressens historier om politikeren.

»Anders Dahlberg er en af de, som Expressen for nyligt hængte ud med navn og billede. Effekten viser sig nu at have fået voldsomme og direkte livstruende konsekvenser«, står der i artiklen(eksternt link).

Et byrådsmedlem fra Sverigedemokraterne, Marie Edenhager, kritiserer avisens kildekritik i historierne om Sverigedemokraterne og Anders Dahlberg.

Da Expressen med videokamera(eksternt link) konfronterer Anders Dahlberg med sine udtalelser på Avpixlat om at »det er bedre at bevæbne etniske svenskere« og andre skriftlige udtalelser på sitet, sker det foran politikerens nu itusprængte hoveddør

Under interviewet henviser Anders Dahlberg til, at man eksempelvis i USA gerne må bære våben, og at flere i øvrigt har login til hans bruger på Avpixlat, før han afbryder interviewet med Expressens journalist og lukker hoveddøren.

Ikke publicisternes ansvar

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Anders Dahlberg, men presseansvarlig i Sverigedemokraterne siger om sagen:

»Vi opfatter publiceringen af de her artikler som et led i en større kampagne mod partiet med store negative reportager mod Sverigedemokraterne«, siger Martin Kinnunen til Politiken.

Han tilføjer, at partiet ikke har taget skridt til at indberette sagen for det svenske pressetilsyn.

»Det har vi ikke gjort, og det vil i givet fald være op til enkeltpersonerner, det er gået ud over«, siger han.

Selv om flere partimedlemmer har luftet beskyldninger om, at Expressen bærer en del af skylden for gårsdagens bombeangreb, mener Martin Kinnunen ikke, man kan drage avisen til ansvar.

»Det er klart, at vi kan konstatere, at det er deres artikler, som lægger til grund for det her bombeangreb. Når man publicere ting som de her, så skaber det en modvilje mod de involverede personer«, siger Martin Kinnunen.

»Men vi kan ikke lægge ansvaret på publicisterne, det må ligge hos dem, der står bag.«

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce