Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Itumeleng English/AP
Foto: Itumeleng English/AP

Mindeceremoni. Tegnsprogstolen, Thamsanqa Jantjie, der lavede mærkelige fagter under Mandelas mindehøjtidelighed, taler ud om episoden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tegnsprogstolk ved Mandela-ceremoni: Jeg var skizofren

Tegnsprogstolken, der lavede uforståelige fagter ved Nelson Mandelas mindehøjtidelighed, taler nu ud.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En tegnsprogstolk ved mindehøjtideligheden for Nelson Mandela, der beskyldes for at være en bedrager, siger torsdag, at han havde en "skizofren episode", da han under ceremonien gestikulerede uforståeligt med armene.

Det skriver den sydafrikanske avis Johannesburg Star.

Tegnsprogstolken skulle oversætte talerne ved tirsdagens storslåede mindeceremoni for Nelson Mandela på Soccer City Stadium i Soweto, men han lavede blot uforståelige fagter med hænderne.

»Der var intet, jeg kunne gøre. Jeg var alene i en meget farlig situation«, siger Thamasanqa Jantjie, der kalder sin opførsel for et »pludseligt opstået angreb af skizofreni«.

»Jeg forsøgte at kontrollere mig selv og lade være med at vise verdenen, hvad der foregik. Jeg er meget ked af det«, siger tegnsprogstolken til Johannesburg Star.

Følte sig forpligtet til at blive Thamasanqa Jantjie mener, at det var upassende, hvis han havde havde forladt scenen, hvor han blandt andre skulle oversætte den amerikanske præsident Barack Obamas tale til tegnsprog.

»Ceremonien var af historisk vigtighed, og jeg følte mig forpligtet til at blive«, siger han.

Det sydafrikanske oversættelsesinstitut oplyser, at de tidligere har modtaget klager over Thamasanqa Jantjie.

Sagen skal undersøges

Den sydafrikanske regering har i kølvandet på anklagerne om bedrageriet iværksat en undersøgelse af sagen.

LÆS OGSÅ

Hundredvis af regeringschefer, statsoverhoveder og berømtheder var til stede under mindeceremonien, der blev transmitteret til milliarder af tv-seere.

I USA finder man det »beklageligt«, hvis tegnsprogsskandalen ender med at overskygge arrangementets budskab.

»Det ville være en skam, hvis opmærksomheden på en person på scenen på nogen måde fjerner fokus fra arrangements ånd og vigtigheden af præsident Mandelas arv«, siger talsmand for det Hvide Hus Josh Earnest til reportere i Washington.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden