Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Overvågning. NSA er under kraftig beskydning for deres omfattende overvågningsprogrammer. Senest har et ekspertpanel givet 46 anbefalinger til reformer af tjenesten.
Foto: NSA/AP, Pressefoto (Arkiv)/AP

Overvågning. NSA er under kraftig beskydning for deres omfattende overvågningsprogrammer. Senest har et ekspertpanel givet 46 anbefalinger til reformer af tjenesten.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jurist: Kontrol med NSA kan mindske global masseovervågning

Amerikanerne tager de første, spæde skridt imod masseovervågning.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selvom gårsdagens omfattende kritik af den amerikanske efterretningstjeneste, NSAs, masseovervågningsprogrammer på nuværende tidspunkt kun får få konkrete konsekvenser for ikke-amerikanske borgere, så indvarsler debatten et kursskifte, som vil kunne mærkes i verden på længere sigt.

Det mener danske Jens Elo Rytter, som er ekspert i forvaltningsret ved Københavns Universitets Juridiske Fakultet.

»Vi begynder nu at se en overordnet juridisk reaktion på hele overvågningsdebatten, og det er nok den hidtil vigtigste udløber af overvågningsdiskussionen«, siger han.

»Umiddelbart ligner de konkrete anbefalinger ikke noget, som ændrer fundamentalt på ikke-amerikaneres rettigheder, men i øjeblikket kommer der også signaler fra EU, som går i retning af en erkendelse af, at hele overvågningen nok er gået for vidt«, tilføjer Jens Elo Rytter.

46 punkter skal rydde op i amerikansk overvågning De nye toner i den juridiske del af overvågningsdebatten kommer, efter at et amerikansk ekspertpanel i går offentliggjorde en mere end 300 sider lang rapport , som indeholder 46 konkrete punkter til, hvordan offentligheden og det politiske system kan få mere kontrol med NSAs masseovervågning af borgere over hele verden.

Blandt andet kalder ekspertgruppen på mere åbenhed i sikkerhedstjenesten og strammere juridiske tøjler. Selvom ordene ifølge Jens Elo Rytter kan virke højtsvævende og uforpligtende, så er signalet klart.

»Ekspertgruppen sender et meget klart signal om, at det er en god idé at have mere åbenhed i det her system, og det bliver med al sandsynlighed også noget, vi kommer til at mærke i resten af verden«, siger han.

Gruppen, som består af en bred vifte af sikkerhedseksperter, tidligere embedsmænd og akademikere, fremlægger sine synspunkter direkte til den amerikanske præsident.

Kodeknusning skal indstilles
En af de mest vidtrækkende anbefalinger til reformer er, at de amerikanske sikkerhedstjenester ikke længere skal forsøge at undergrave krypteret data i kommerciel og frit tilgængelig software.

@DataWL

NSA er af eksperter blevet kraftigt kritiseret for overordnet at gøre internettet til et mere usikkert sted for alle ved at undergrave en række sikkerhedsmekanismer, som benytter sig af kryptering.

Eksempelvis er det kommet frem, at amerikanske efterretningstjenester har plantet såkaldte zero-day exploits i software, som knytter sig til anonymiseringstjenesten Tor i håbet om at afmaskere brugerne.

Presset stiger på efterretningstjenesten
Panelets anbefalinger kommer i en uge, hvor NSA for første gang har været i direkte modvind i det officielle USA.

Mandag afsagde en amerikansk dommer kendelse i en sag, hvor to aktivister havde anlagt sag mod den amerikanske stat i forbindelse med den del af overvågningen, som omhandler amerikanernes telefoner.

Her mente dommeren, at overvågningen sandsynligvis gik imod den amerikanske forfatning, og at han betragtede situationen som »Orwelsk«.

Der er i øjeblikket tre lignende sager ved lokale domstole, og forventningen er, at regeringen vil anke sagen. Iagttagere af sagen føler sig overbeviste om, at sagen vil ende i den amerikanske højesteret.

Yderligere gik en række af verdens førende internetvirksomheder tidligere på måneden sammen og sendte et åbent brev til den amerikanske regering i ønsket om at reformere overvågningsprogrammerne.

Stop for bagdøre
En anden anbefaling er, at NSA ikke længere skal installere bagdøre i store IT-virksomheders grej, så sikkerhedstjenesten kan få adgang til brugeroplysninger.

Det er blandt de mere opsigtsvækkende anbefalinger, fordi store IT-virksomheder som Google, Microsoft og en række andre gennem hele overvågningsskandalen hårdnakket har påstået, at de ikke hjælper tjenesten med denne form for overvågning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det efterlader et uafklaret spørgsmål om, om denne form for bagdøre er ved at blive udviklet af NSA i øjeblikket, eller om de allerede er installeret.

Mindre NSA kan svække europæisk masseovervågning

Eksperterne anbefaler også, at ikke-amerikanske borgere på en række punkter skal have de samme rettigheder om at undgå overvågning som amerikanere. Det betyder blandt andet, at NSA kan få forbud mod at dele visse af de oplysninger, de indsamler i andre lande, med andre myndigheder.

Det kan ifølge Jens Elo Rytter få direkte konsekvenser for overvågningen i Europa.

»De europæiske efterretningstjenester har et samarbejde med NSA, og hvis NSA bliver mere inddæmmet også i forhold til deling af oplysninger, så kan det også få betydning for, hvor vidtgående de europæiske myndigheder kan arbejde«, lyder det.

LÆS OGSÅ

Den amerikanske regering og Barack Obama skal først tage stilling til anbefalingerne i løbet af 2014.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden