Cannabiskøbere. I den amerikanske delstat Colorado begyndte en række butikker fra 1. januar at sælge hash og pot i overensstemmelse med en ny lovgivning, som indleder et nyt kapitel i USA's kultur omkring euforiserende stoffer. Flere steder forårsagede den nye hash-lov lange køer foran cannabis-butikkerne.
Foto: John Wark/AP

Cannabiskøbere. I den amerikanske delstat Colorado begyndte en række butikker fra 1. januar at sælge hash og pot i overensstemmelse med en ny lovgivning, som indleder et nyt kapitel i USA's kultur omkring euforiserende stoffer. Flere steder forårsagede den nye hash-lov lange køer foran cannabis-butikkerne.

Internationalt

Lovligt hashsalg giver lange køer i Colorado

Fra 1. januar har Colorado tilladt salg af hash og pot i en række butikker.

Internationalt

Massevis af kunder har stillet sig i kø i vinterkulden, efter at den amerikanske delstat Colorado har budt 2014 velkommen med en ny lov, som gør det muligt for butikker at sælge cannabis til privat forbrug.

Før åbningstid i går stod Colorado-køberne allerede klar foran de over 20 butikker, som nu har tilladelse til at sælge det euforiserende stof.

LÆS OGSÅ

»Det er næsten helt mærkeligt at sige det, men jeg har lige været i en butik og købe pot«, siger Linda Walmsley til New York Times efter at være kommet ud fra Denver Kush Club, som fra 1. januar lovligt kan sætte hash og pot frem på hylderne.

»Det her er kæmpestort for mig«, siger en anden kunde, 34-årige Andre Barr, der har kørt helt fra staten Michigan for at vise sit id i butikken og gøre brug af den nye hashlov.

Det er næsten helt mærkeligt at sige det, men jeg har lige været i en butik og købe pot

»Ventetiden betyder ingenting«, siger han til nyhedsbureauet AP.

Flere hundrede vil være forhandlere
24 butikker i otte byer har nu fået tilladelse til at sælge marihuana lovligt. De fleste ligger i hovedstaden Denver.

Tidligere har butikkerne kun kunnet tilbyde hash og pot til personer med recept, men den nye lov har nu gjort det muligt for dem at sælge det euforisende stof til 'almindelige forbrugere'.

»Jeg skal hjem og putte min kvittering i ramme for at minde mig selv om, at det nu er lovligt over det hele«, siger den 28-årige musiker James Aaron Ramsey til amerikanske Fox News, da han træder ud fra en cannabis-butik.

Den lokale avis Denver Post skriver, at der indtil videre er flere hundrede butikker i Colorado, der har ansøgt om også at få tilladelse til at blive hashforhandlere i fremtiden.

En del cannabiskøbere har klaget over, at pot i de lovlige butikker angiveligt koster tre gange så meget som det, den oprindeligt kunne købes for på det sorte marked, men det regner man med, at der bliver rettet op på, når flere butikker formentlig åbner.

Første salgsdag forløb »smertefrit«
Ifølge AP er første dag med den nye lov forløbet uden store problemer.

»Alt er gået rimelig smertefrit«, fortæller Barbara Brohl, der er ansvarlig for Colorados såkaldte 'Afdeling for omsætning'.

Afdelingen har fra onsdag sendt 'marihuana-inspektører' til cannabis-butikkerne for at holde øje med salget og sørge for, at salgsstederne forstår statens nye lov, som skal sikre, at rusmidlet holdes ude af det sorte marked.

Nogle butikker ændrede prisen i løbet af dagen for at sikre, at de ikke fik udsolgt, ligesom de løbende ændrede begrænsningerne for, hvor meget enkelte kunder måtte købe ad gangen.

En enkelt butik lukkede angiveligt før tid, fordi de kunne melde om alt udsolgt.

I Denvers lufthavn blev der sat skilte op, der informerer rejsende om, at man ikke kan medbringe hash eller pot på hjemturen.

Forventer milliardindtægter

Officielle myndigheder i Colorado skønner, at det nye kommercielle cannabismarked vil indbringe indtægter til staten på op mod 3,1 milliarder i årlige indkomster - deriblandt 67 millioner dollar (363 millioner kroner) i særlige afgifter.

Besiddelse, dyrkning og privat forbrug af hash har tidligere været tilladt for voksne i Colorado, efter delstaten vedtog en særlig forfatningsændring ved en folkeafstemning for lidt over et år siden.

DANSK POLITIBETJENT

Dog tillader den nye lov, at cannabis lovligt kan blive dyrket og solgt til almindelige forbrugere, og at salget vil blive beskattet igennem et særligt system, som også gælder for alkohol i mange delstater.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden