Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

BESLUTNINGSTAGER. Barack Obama fulgte med i specialstyrkers befrielsesaktion i Somalia.
Foto: Evan Vucci/AP

BESLUTNINGSTAGER. Barack Obama fulgte med i specialstyrkers befrielsesaktion i Somalia.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Obama godkendte pirataktion mandag aften

Specialstyrken Navy Seals' hold 6 blev kastet ud med faldskærm om natten.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Beslutningen om at sende specialstyrker ind for at befrie danske Poul Hagen Thisted og hans amerikanske kollega Jessica Buchanan fra somaliske pirater blev truffet af USA's præsident Barack Obama.

Det skriver New York Times.

LÆS OGSÅ

Ifølge avisen gik Obama allerede i slutningen af efteråret sidste år ind i sagen om de to gidsler. På et møde 23. november diskuterede han deres situation med sine toprådgivere, som få dage forinden blandt andet havde holdt møde med Danmarks justitsminister Morten Bødskov

Her besluttede man at holde sig afventende, men det ændrede sig i sidste uge, da efterretninger om Jessica Buchanans skrantende helbred tikkede ind, fortæller talsmand for det amerikanske forsvarsministerium George Little.

Obamas rådgivere begyndte nu at tale om, at en hemmelig operation kunne blive nødvendig.

Lørdag aften blev der derfor holdt en videokonference, hvor topfolk fra efterretningstjensten diskuterede mulighederne. Den blev fuldt op af en lignende seance mandag aften, som gjorde udslaget.

Halvanden time herefter gav Barack Obama ordrer til, at aktionen blev sat i gang.

Berømt hold blev sat ind
New York Times har talt med nogle ældre indbyggere i den somaliske by Galkayo, der ikke ligger langt fra der, hvor Poul Hagen Thisted og Jessica Buchanan blev holdt fanget.

De fortæller, at de på et tidspunkt tirsdag nat hørte snurren fra helikoptere. Kort efter landede et stort fly i Galkayo lufthavn, og det er angiveligt højest usædvanligt, at det sker om natten.

Embedsmænd fra det amerikanske forsvarsministerium oplyser, at soldater fra specialstyrken Navy Seals' hold 6, det samme som i maj 2011 dræbte terroristen Osama Bin Laden, omkring klokken 2 blev kastet ud med faldskærm.

Da de landede, vandrede de lidt over halvanden kilometer, indtil de nåede lejren tæt ved den lille landsby Hiimo Gaabo syd for Galkayo, hvor pirater holdt gidslerne fanget.

»Så begyndte de at affyre missiler«, siger en anonym pirat i området, som ifølge New York Times var meget velinformeret om aktionen.

Ni dræbte Ifølge det amerikanske forsvarsministerium gik der kun få minutter, fra soldaterne nåede piratlejren, til skud brød ud.

Gidslerne Poul Hagen Thisted og Jessica Buchanan blev angiveligt hurtigt lokaliseret og befriet. Formentlig fordi deres fangevogtere lå og sov, da angrebet indtraf.

Da der efterfølgende udbrød en skududveksling blev ni bevæbnede somaliere dræbt.

Piraterne tager ikke imod vores råd eller ordrer. De er lovløse og skader kun vores image

Det er usikkert, hvorvidt der derudover blev taget nogen til fange. Amerikanerne afviser det, men piraten, som New York Times har talt med siger, at »fem blev taget i live«.

Ingen sympati

Ligene fra aktionen blev kort efter daggry transporteret til landsbyen Hiimo Gaabo, hvor der angiveligt ikke var den store medlidenhed med dem.

»Piraterne tager ikke imod vores råd eller ordrer«, siger en af de ældre i byen.

»De er lovløse og skader kun vores image«.

Obama fulgte med

Hjemme i USA fulgte præsident Obama med i sikkerhedsstyrkernes befrielsesaktion og var tilsyneladende tilfreds med, hvad han så.

I forbindelse med sin tale til nationen i morges henvendte han sig således direkte til forsvarsminister Leon E. Panetta og sagde:

»Leon, godt arbejde i nat, godt arbejde«.

Senere har han også rost Navy Seals-holdet i en officiel pressemeddelelse.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden