Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
VENNER? Wikileaks antyder, at Sveriges udenrigsminister Carl Bildt har et mere end godt forhold til Hillary Clinton og USA.
Foto: MARKUS SCHREIBER (arkiv)/AP

VENNER? Wikileaks antyder, at Sveriges udenrigsminister Carl Bildt har et mere end godt forhold til Hillary Clinton og USA.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Wikileaks: Svensk udenrigsminister har sladret til USA i 30 år

Julian Assange planlægger angiveligt en kampagne mod Sverige for at undgå udlevering til USA.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stifteren af organisationen Wikileaks, Julian Assange, kæmper for at undgå en udlevering til USA, hvor han frygter at blive retsforfulgt.

Derfor er han ifølge den svenske avis Expressen klar til at afsløre en hemmelighed af de helt store for at lægge pres på Sverige, som med al sandsynlighed får Assange i sin varetægt inden længe.

LÆS OGSÅ

I et internt Wikileaks-dokument, som Expressen har fået indblik i, fremgår det således, at organisationen ligger inde med en hidtil ukendt rapport fra USA, der beviser, at Sveriges nuværende udenrigsminister og tidligere statsminister, Carl Bildt, har været informant for amerikanerne siden 1973.

Angiveligt skulle Bildts kontaktperson være den nuværende politiske konsulent og tidligere toprådgiver og vicestabschef under George W. Bush, Karl Rove.

En mand, som svenskeren før har beskrevet som en af sine »ældste venner«.

»En arrogant adelsmand«
Talsmanden for Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, ønsker ikke at komme nærmere ind på indholdet af rapporten.

»Jeg kan blot bekræfte, at vi har dokumenter, som afslører den nære relation mellem Carl Bildt og insidere i Washington. De vil snart blive afsløret«, siger han.

At Carl Bildt skulle være nær samarbejdspartner med amerikanerne må siges at være overraskende set i lyset af fortrolige dokumenter, som netop Wikileaks tidligere har lagt frem.

Her blev den svenske politiker beskrevet af amerikanske diplomater, som »en mellemstor spiller med en stor spillers attitude«, der forsøger spille med på den store scene, selv om han ikke kommer fra et indflydelsesrigt land.

Bildt bliver desuden stemplet som en »arrogant adelsmand« med »begrænsede politiske evner«.

Bildt er ikke bange
Carl Bildt har over for Ekspressen ikke ønsket at kommentere Wikileaks' anklager, men fra morgensstunden har har skrevet om sagen på sin twitterprofil:

»Okay. Nu skal vi bare vente på, at de publicerer denne efter deres mening aldeles belastende rapport. For når det sker, vil denne del af den planlagte smædekampagne hurtigt falde fra hinanden«.

Nu skal vi bare vente på, at de publicerer denne efter deres mening aldeles belastende rapport. For når det sker, vil denne del af den planlagte smædekampagne hurtigt falde fra hinanden

Assange frygter fælde

Bevæggrunden for Wikileaks trussel mod Carl Bildt og Sverige er ifølge en anonym kilde, som Ekspressen hævder har kendskab til sagen, at Julian Assange frygter, at svenskerne vil udlevere ham til amerikanerne.

»Med al sansynlighed bliver Assange frikendt for anklagerne om sexforbrydelser. Det er bare en fælde«, siger kilden om den voldtægt af to kvinder, som Sverige ønsker at stille stifteren af Wikileaks til regnskab for.

LÆS OGSÅ

Angiveligt gruer Assange, som lige nu befinder sig i London, for at blive sendt videre til en domstol i USA, hvor han enten vil blive retsforfulgt for spionage eller tvunget til at vidne mod den fængslede soldat Bradley Manning.

Manning mistænkes for at have sendt 700.000 fortrinsvis fortrolige militærdokumenter til Wikileaks.

Carl Bildt afviste tilbage i december 2010, at Sverige havde nogen planer om at udlevere Assange til USA.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden