Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
STÆDIG. Abdulhadi al-Khawaja sultestrejker nu på 62. døgn.
Foto: HASAN JAMALI/AP

STÆDIG. Abdulhadi al-Khawaja sultestrejker nu på 62. døgn.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kone til sultestrejkende dansker: Jeg tør ikke spekulere. Jeg venter bare

Danmarks ambassadør besøger for første gang i tre dage Abdulhadi al-Khawaja i aften.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et skrattende opkald lørdag aften.

Det er det seneste livstegn Khadija al-Moosawi har fået fra sin mand Abdulhadi al-Khawaja, der i 62 dage har sultestrejket i protest mod den livstidsdom, myndighederne i Bahrain idømte ham sidste år, for påståede planer om at omstyrte kongedømmet i det sunnimuslimske land.

Siden mandag i sidste er hun og resten af al-Khawajas familie samt hans advokat blevet forment adgang til ham, og det frustrerer selvsagt menneskerettighedsforkæmperens nærmeste.

»Det er meget svært følelsesmæssigt og mentalt«, siger Khadija al-Moosawi til politiken.dk.

LÆS OGSÅ

»Forleden ringede jeg til lederen af det fængsel, hvor han var indespærret, inden han blev flyttet til et hospital. Jeg fortalte ham, at det ikke var acceptabelt, at jeg ikke kan besøge min mand, og at jeg end ikke har nogen kilder, som kunne fortælle mig om han er okay«.

Det er meget svært følelsesmæssigt og mentalt

»Han (fængselslederen (red.) fortalte mig, at han intet kunne gøre. Han havde spurgt sine overordnede, men militæret havde afvist at give mig lov til at besøge ham. Han sagde, at han ikke kunne gøre noget med mindre Abdulhadi bliver flyttet tilbage til fængslet igen«, fortsætter hun.

Tror du din mand overlever?

»Jeg tør ikke spekulere. Jeg venter bare på de gode eller dårlige oplysninger, der kommer«

Besøg af ambassadøren i aften
Da Khadija al-Moosawi modtog telefonopkaldet fra sin mand lørdag aften, var det ikke mange informationer han kunne give hende.

»Hans var svag, men hans ord gik klart igennem«, fortæller hun.

»Han sagde, at han havde hørt, at den danske ambassadør var blevet nægtet adgang til ham, og at han ikke ville indtage nogen former for væske, før han igen fik besøg af ambassadøren«.

Danmarks ambassadør i Saudi-Arabien, der også har ansvar for Bahrain, Christian Kønigsfeldt, har i de seneste mere end tre uger befundet sig i Bahrain.

Indtil fornylig havde han på daglig basis adgang til Abdulhadi al-Khawaja, men siden lørdag har han ikke haft mulighed for at besøge ham.

Ifølge de seneste oplysninger fra Udenrigsministeriet får han dog i aften atter tilladelse til at tilse den danske statsborger.

»Vi har netop fået bekræftet, at der bliver et besøg i aften«, siger chefen for Udenrigsministeriets borgerservice, Ole Egberg Mikkelsen til politiken.dk

Udenrigsministeriet: Vi gør det rigtige

Hvorfor har ambassadøren ikke fået lov at besøge ham de seneste dage?

»Det har vi faktisk ikke fået nogen forklaring på udover, at der var sket nogle bureaukratiske forviklinger«.

I har forhandlet med myndighederne i Bahrain i mange uger nu. Tror I fortsat på, at det kan lykkes at få al-Khawaja udleveret?

LÆS OGSÅ

»Det eneste, jeg kan sige, er, at vi fortsætter bestræbelserne og har en løbende kontakt til myndighederne i Bahrain. Vores ambassadør er meget aktiv på stedet og forhandler med de lokale myndigheder. Samtidig fører kører der en diplomatisk kampagne, som udenrigministeren står i spidsen for«, siger Ole Egberg Mikkelsen.

»Vi tror på, at det vi gør, er det rigtige«

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden