AFVISENDE. Radovan Karadzic afviser alle anklagerne mod ham om folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.
Foto: Robin van Lonkhuijsen/AP

AFVISENDE. Radovan Karadzic afviser alle anklagerne mod ham om folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Internationalt

Karadzic om folkedrabsanklager: Jeg burde blive belønnet

Tidligere leder af de bosniske serbere har indledt sit forsvar ved krigsforbryderdomstol.

Internationalt

Han står anklaget for at stå bag de værste grusomheder i Europa siden Anden Verdenskrig.

Men i stedet for at straffe ham skulle det internationale samfund i stedet hylde Radovan Karadzic. Det mener den tidligere leder af de bosniske serbere i hvert fald selv.

»I stedet for at blive anklaget, burde jeg i stedet blive belønnet for alle de gode ting, jeg har gjort. Jeg gjorde alt menneskeligt muligt for at undgå krigen. Jeg havde held med at mindske lidelserne for alle civile«, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

»Jeg proklamerede talrige ensidige våbenhviler og militære inddæmninger - og jeg stoppede hæren flere gange, da den var tæt på sejr«.

Anklaget for massakre

Den tidligere leder af de bosniske serbere er i dag begyndt sit forsvar ved krigsforbryderdomstolen i Haag.

Her står han anklaget for i alt 10 tilfælde af folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i forbindelse med krigen i ex-Jugoslavien, der kostede flere end 100.000 mennesker livet og drev millioner på flugt.

Det hævdes blandt andet, at han stod bag massakren i Srebrenica i 1995, hvor op mod 8.000 bosniske muslimske drenge og mænd blev dræbt.

Han skal også have været ansvarlig for en 43 måneder lang belejring af den bosniske hovedstad, Sarajevo, hvor 10.000 blev dræbt af snigskytter og granater.

67-årige Karadzic forsvarer sig selv og understreger, at han nægter sig skyldig i alle anklagepunkter. Han har i dag indledt forsvaret med et personligt statement og vil senere på dagen indkalde den russiske oberst Andrej Demurenko, der i 1995 var leder FN's styrker i Sarejevo, som sit første vidne.

Udover Karadzic er også den tidligere leder af de bosniske serberes militær, Ratko Mladic, anklaget for krigsforbrydelser og folkedrab.

Det samme var den tidligere jugoslaviske og serbiske præsident Slobodan Milosevic, indtil han døde i 2006.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce