Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PETER DEJONG/AP
Foto: PETER DEJONG/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspertgruppe: Dødsbranden på Scandinavian Star var forsikringssvindel, der løb løbsk

Besætningsmedlemmer og ikke en dansk lastbilchauffør får nu skylden katastrofen fra 1990.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var et forsøg på forsikringssvindel, der løb løbsk, og ikke en dansk lastbilchaufførs pyromani, der var årsagen til, at færgen Scandinavian Star tilbage i 1990 brød i brand, og 159 personer omkom.

Det konkluderer en ekspertgruppe, der som de første uvildige parter nogensinde har undersøgt katastrofens 23.000 efterforskningdokumenter. I tilgift har de talt med flere overlevende.

LÆS OGSÅ

»Vi mener, at den skyldige skal findes blandt besætningen på skibet. Men det undersøgte politiet aldrig«, siger Ståle Eilersen, brandtekniker i firmaet Skansen Consult, som er specialist i at afdække brandårsager, til dr.dk.

159 døde
Scandinavian Star var den skæbnesvangre dag for 23 år siden på vej fra Oslo til Frederikshavn, da branden om bord opstod.

Norsk politi lagde sig meget tidligt i efterforskningen fast på, at det var en 37-årig dansk lastbilschauffør med tidligere pyromandomme bag sig, der stod bag ildspåsætningen.

Chaufføren døde i forbindelse med ulykken. Politiets teori er flere gange blevet udfordret, men denne gang er kritikkernes bevismateriale ekstraordinært stort.

Vi mener, at den skyldige skal findes blandt besætningen på skibet. Men det undersøgte politiet aldrig

Besætningsmedlemmer hjalp ilden på vej
Ekspertgruppen består af brand- og politifolk, der var involveret i sagen dengang samt overlevende passagerer og personer med ekspertise i brandforhold. Den norske fagbevægelse er også involveret:

»Vi mener, at der er tale om en sag om forsikringssvindel, der løb løbsk«, siger Leif Vervik, formand for Fællesforbundet for søfolk i Norge, til dr.dk.

En af gruppens væsentligste argumenter er, at brandene efter påsættelse tilsyneladende har fået hjælp til at få det træk, som har været nødvendigt for, at ilden kunne sprede sig.

Kritik af politiet

Desuden peger eksperterne ifølge dr.dk på, at flere blandt den daværende besætningen har arbejdet på andre skibe, som har været ramt af brandulykker. En har indgået i besætningen på fem skibe ramt af brand.

Eksperterne kritiserer norsk politi for for ensidigt at fokusere på et enkelt spor i forbindelse med opklaringen af sagen.

I morgen på et pressemøde i Bergen vil de fremlægge deres samlede dokumentation.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden