0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Johan Nilsson/AP
Foto: Johan Nilsson/AP

BALLADE. Svensk politik måtte atter en gang rykke ud i fuld kampuniform under nattens uroligheder i Stockholm

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ballade i Stockholm: »Det er jo sådan noget, man ser i film fra Amerika«

For tredje nat i træk stod biler i brand i hele Stockholm. Politimord er skyld i uro.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

30 biler nedbrændt til grunden. En politstation under angreb. Sten som ødelæggende kasteskyts. Talrige anholdte.

Det er status efter endnu en nat med voldsomme uroligheder i Stockholm og omegn.

For tredje dag i træk har uromagere forvandlet den svenske hovedstad til en krigszone. Årsagen er angiveligt en hændelse i Husby i sidste uge, hvor politiet skød og dræbte en 69-årig mand med indvandrerbaggrund, som svingede med en machete.

»Det lød som en bombe« I forstaden har uroen sat sine tydelig spor og påvirket beboerne - store som små.

Tiårige Kåvan Jahan Mahan blev i nat holdt vågen til den lyse morgen. Gennem sit vindue kunne han følge ballademagernes hærgen på tætteste hold. Nede foran hans opgang blev en sølvfarvet minicooper sat i brand:

»Det lød som en bombe, og der var en masse røg. Biler som sprænges i luften - det er jo kun sådan noget, man ser i film fra Amerika. Det så uvirkeligt ud. Det er rigtig sørgeligt«, siger han Dagens Nyheter.

Overvejer at flytte
Han fortæller, at han har lært at isolere døre og vinduer, så holder røgen fra brandene ude.

»De fleste af mine venner siger, at det er 'gangster' og cool, men det synes jeg ikke«, siger Kåvan Jahan Mahan, der trods sin unge alder allerede gør sig tanker om, hvorvidt Husby er det rette sted for ham:

»Jeg tænker mig om. Hvis det her finder sted, når jeg bliver stor, kan det være, at jeg flytter. Jeg vil være sanger, og så bliver man nødt til at læse og gå på rigtig mange kurser«.

Ballade som Kabul
65-årige Bo Hogland kan godt forstå knægtens tanker. Han finder også de seneste dages hændelser skræmmende:

»Jeg har arbejdet i Kabul for EU og FN. Der forventer jeg, at der sker sådan noget, men jeg troede aldrig, jeg skulle opleve det i Husby«, siger han.

Der skal dog mere til at få ham ud af forstaden:

»Jeg har trivedes her. Det er rigtig godt at bo her. Det er tæt ved bussen, metroen og Kistagallarian (shoppingcenter, red.). Der findes alt her. Men ved det ikke. Jeg tror, der er mange, der flytter«, siger Bo Hogland.

»Vold er ikke svaret«
Volden i Stockholm og især Husby fik i går Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt til at indkalde til pressemøde. Her fordømte han optøjerne med ordene:

»Vold er ikke svaret. Det er ikke med vold, at vi skal bygge dette samfund. Hele Husby må nu vende tilbage til bydelen og markere, at det her ikke er i orden«.

Reinfeldt er blevet hængt ud for sin manglende tilstedeværelse i forbindelse med konflikten. Mens urolighederne ulmede i weekenden, koncentrerede han sig om ishockey og melodigrandprix, lyder kritikken.

Intet besøg

Presset får dog ikke den konservative leder til at gå aktivt ind i kampen for at få stoppet volden:

»Politiet på stedet arbejder hårdt og patruljerer til fods. Så jeg vil gerne vise min støtte til det svenske politi, så de kan sikre, at loven er den samme alle steder i landet«, siger han.

Reinfeldt har ingen planer om selv at besøge Husby:

»Alle har et ansvar. Jeg tror, det løses bedst af menneskerne i Husby. Forældrer, mennesker, som bor der, og iværksættere«, siger Reinfeldt til Sveriges Radio.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden