STATSMAND. Nelson Mandela opfattes som Sydafrikas landsfader. I dag åndede han ud for sidste gang.
Foto: Siphiwe Sibeko/AP

STATSMAND. Nelson Mandela opfattes som Sydafrikas landsfader. I dag åndede han ud for sidste gang.

Internationalt

Nelson Mandela er død

Manden, der førte Sydafrika til et opgør med apartheid, er sovet ind. Han blev 95 år.

Internationalt

En af verdens helt store statsmænd er sovet ind.

Nelson Rolihlahla Mandela, manden, der førte Sydafrika til et opgør med apartheid, har efter længere tids sygdom endeligt sagt farvel. Han blev 95 år.

»Han er gået til ro. Han har nu fået fred«, sagde Sydafrikas præsident Jacob Zuma her til aften i en direkte tv-tale.

»Vor nation har mistet sin største søn. Vor folk har mistet sin far«.

Nelson Mandela vil få en statsbegravelse, og Zuma har beordret alle flag i Sydafrika på halv fra fredag og til efter begravelsen.

»Det, der gjorde Mandela så stor, var præcis, hvad der gjorde ham menneskelig. Vi så i ham, hvad vi søger i os selv«, sagde Zuma.

NEKROLOG

Mandela døjede i flere år med problemer med lungerne på grund af tuberkulose, og han var flere gange indlagt på et hospital i Pretoria netop af den grund.

I september blev han overflyttet fra hospitalet og til sit hjem i Johannesburg, hvor han siden har modtaget intensiv behandling.

SE

I det sidste stykke tid er der ifølge britiske BBC blevet observeret en usædvanlig øget aktivitet omkring hans hjem i Johannesburg, hvor familiemedlemmer i høj grad har været på besøg.

Fængslet i 27 år

Nelson Mandela blev verdenskendt for sin kamp mod det racistiske apartheidstyre, der dominerede Sydafrika frem til 1994, hvor Mandela, som den første sorte i Sydafrika, blev indsat som præsident.

Inden da, frem til 1990, havde han siddet 27 år i fængsel på grund af sit oprør mod apartheid.

FAKTA

I sit lange liv nåede Nelson Mandela at gifte sig tre gange. Først med sygeplejersken Evelyn Ntoko Mase, siden med socialarbejderen Winnie Madikizela-Mandela, der ligesom Mandela var aktiv i partiet ANC, og senest med Graça Machel, enken til Mozambiques tidligere præsident.

Han fik seks børn, 17 børnebørn og adskillige oldebørn.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce