Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Eksperter: Derfor kan man stole på Syrien-rapport

Der er grund til skepsis over timing og bagmænd. Men konklusionen er pålidelig.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om der er grund til at være skeptisk over for både timing og det faktum, at Qatar har bidraget økonomisk, er rapporten om systematisk tortur og massedrab i Syrien ganske troværdig.

Det siger flere eksperter til Politiken.

Rapporten er bestilt af en gruppe advokater fra London, der arbejder for Qatar. Landet er erklæret modstander af Syriens præsident, Bashar al-Assad.

Samtidig er de 55.000 billeder, rapporten bygger på, blevet smuglet ud af Syrien af en syrisk afhopper, der har samarbejdet med oprørsgruppen Syriens Nationale Bevægelse. Også den er støttet af Qatar.

Sune Haugbølle er lektor ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet og ekspert i Syrien. Han mener, at Qatar har en politisk interesse i at udstille de uhyrligheder, der foregår i Syrien.

Derfor er det påfaldende, at rapporten kommer, dagen inden fredskonferencen for Syrien, den såkaldte Genève II-konference, indledes i den schweiziske by Montreux.

»Qatar ønsker måske ikke, at fredskonferencen bliver en succes på det syriske regimes præmisser. Det har nemlig ligget i kortene, at konferencen ville udstille oppositionens og dermed deres regionale bidragyderes svagheder, fordi regimet møder op og får taletid med det udgangspunkt, at Assad bliver siddende«, siger Sune Haugbølle.

Uhyrlighederne sker Sune Haugbølle anser dog alligevel rapportens konklusioner om, at den syriske regerings folk har begået systematisk tortur og drab på fanger, og at beviserne understøtter anklager om, at det nuværende syriske regime har begået forbrydelser mod menneskeheden, for sandfærdige.

»Selv om man kan sige, at der er noget loddent ved dem, der har finansieret rapporten, og at de har nogle interesser og en politisk agenda, skal det ikke tage fokus væk fra, at de her ting sandsynligvis har fundet og stadig finder sted«, siger han og fortsætter:

»Vi ved, at regimet fra starten systematisk har tortureret og henrettet oppositionsstøtter. Og i øvrigt brugt metoder i deres krigsførelse, der er imod alle internationale konventioner. Det er dokumenteret af grupper i Syrien, af menneskerettighedsgrupper og gennem vidneudsagn og videoer«.

»Dokumentationsmaterialet er kæmpestort. Hvis nogen er overraskede, burde de ikke være det. For vi har vidst det her længe. Og hvis man ikke har vidst det, er det, fordi man ikke har villet vide det«, siger Sune Haugbølle.

Ja, Qatar støtter, men ...
Helle Malmvig er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med fokus på Syrien og forholdene i det borgerkrigshærgede land.

Også hun påpeger, at Qatar støtter den syriske opposition. Og at de har gjort det under hele krigen. Ifølge Helle Malmvig er støtten både af økonomisk og politisk karakter, og det tyder desuden på, at støtten også er kommet i form af våben til oprørerne, siger hun.

»Derfor er der en kildekritisk pointe i, at det er Qatar, der har bestilt og betalt rapporten, og at de har nogle særlige interesser i konflikten. Omvendt skal det ikke være sådan, at det delegitimerer rapporten, at Qatar står bag den. Alt tyder nemlig på, at rapporten er lødig«, siger Helle Malmvig.

Regimet i Syrien har brugt tortur og slået oppositionsfolk ihjel, siger hun og påpeger, at tusindvis af syrere er forsvundet, uden at familierne aner, hvor de er.

»På den baggrund tror jeg ikke, beviserne er fabrikeret. Men rapporten ville selvfølgelig have haft endnu større troværdighed, hvis den var kommet ud af Sverige«, siger hun og henviser til, at det er Qatar, som har bestilt rapporten.

Billederne er også troværdige

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også Jens Modvig, der er afdelingschef og overlæge i Dignity, Dansk Institut for Torturofre, mener, at de tusindvis af torturbilleder, der er smuglet ud af Syrien, er troværdige.

»Billederne er meget troværdige af flere grunde. De er rimeligt overbevisende og har klassiske retsmedicinske tegn på henholdsvis hængning, udmarvning og slag«, siger Jens Modvig til Ritzau.

»Hvis det står til troende, og det kan jeg ikke se andet end, at det gør, er der 55.000 billeder af 11.000 lig, og det har været gennemgået af tre meget erfarne krigsforbryderdommere og tre retsmedicinere af højt niveau«, siger Jens Modvig.

Forfatterne bag undersøgelsen har haft lejlighed til grundige interview med den fotograf, der har taget en del af billederne. Han er afhopper fra det syriske militærpoliti og har senere samarbejdet med en oppositionsgruppe.

Den detalje gør også rapporten troværdig.

»Så begynder det at hænge rigtig godt sammen«, siger Jens Modvig.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden