Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Dræbte danske skiløbere trodsede advarsler om lavinefare

Franske myndigheder vurderer, at danske skiløbere selv udløste lavine, der søndag kostede dem livet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var et par rutinerede og velekviperede danske skiløbere, der søndag omkom i en lavine ved Alpe d'Huez i De Franske Alper.

Men også et par, der trodsede åbenlyse advarsler og formentlig selv udløste det sneskred, som endte med at koste dem livet.

Det beretter franske myndigheder og personer i området, hvor ulykken skete.

»Vi tror, at de straks efter at være taget afsted på denne offpiste-rute selv satte gang i den lavine, der slog dem ihjel«, siger lederen af det eftersøgningshold, der i går bjærgede ligene, kaptajn Laurent Jaunatre, til DR.

Tog det forkerte sted hen De to danskere, der angiveligt var brødre, havde både mobiltelefoner, walkie-talkier og radiosendere - såkaldte lavinedetektorer - på sig, og derfor var det relativt let for redningsmandskabet at finde dem.

Fra der blev slået alarm, gik der under en time, før en redningshelikopter havde sporet signalet. Desværre var det da allerede for sent.

»De var meget, meget godt udstyret. De tog bare lige derhen, hvor man ikke skulle tage hen«, siger Laurent Jaunatre.

80 procents risiko for lavine
Danskerne var ifølge franske myndigheder i 40'erne og fra Nykøbing Falster. De var afsted med to venner, men havde umiddelbart inden, de begav sig ud på den skæbnesvangre tur uden for de præparerede pister, splittet op med deres rejsefæller.

Louise Hagemann er journalist og udsendt for DanSki til området. Hun fortæller til Ekstra Bladet, at der »alle steder« er skilte, der fraråder skiløbere af stå offpiste.

Årsagen til advarslen er, at risikoen for laviner i øjeblikket er ganske høj. Det skyldes en kombination af, at der ikke er faldet ret meget sne, og at temperaturen samtidig har været svingende og i mange tilfælde højere end normalt.

Det sliber snekrystallerne til runde kugler og giver dem en svagere binding. Og kombinationen af en nat med hård blæst og snefald giver et skrøbeligt lag, der er som kuglelejer.

»Myndighederne har forklaret, at der var 80 procents risiko for lavine i det omnråde, de bevægede sig i. En erfaren off-piste-guide vile aldrig have taget chancen i det område«, siger Anders Højlund, salg- og marketingschef i DanSki til Ekstra Bladet.

Begravet under flere meter sne

Ifølge de franske myndigheder rev lavinen de to danskere ned i bunden af en lille dal. De faldt angiveligt 200-300 højdemeter og endte med at blive begravet under flere meter sne.

Fordi sneen var så fin, pakkede den sig tæt omkring dem, så de bogstavlig talt druknede.

Da redningsmandskabet kom frem, måtte det først sprænge noget af den nyfaldne sne væk og derefter bruge timer på at grave de to omkomne fri.

GUIDE

Selv om ulykken skete søndag, blev redningsaktionen først sat i gang mandag. Det skyldes, at de omkomnes venner først i går morges 9.40 slog alarm.

Ifølge Laurent Jaunatre forsøgte vennerne at ringe til de to brødre søndag aften, men da de ikke svarede antog de, at de havde glippet den sidste lift og derfor var overnattet et andet sted.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden