Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

BORGERKRIG. I snart tre år har oprørere og regeringsstyrker bekriget hinanden i Syrien.
Foto: Muhammed Muheisen (arkiv)/AP

BORGERKRIG. I snart tre år har oprørere og regeringsstyrker bekriget hinanden i Syrien.

Internationalt

USA godkender våbenleverance til syriske oprørere i al hemmelighed

Et flertal i Kongressen er enige om, at USA skal støtte »moderate« oprørere.

Internationalt

USA sender lette våben til »moderate« oprørere i Syrien, og Kongressen har i al hemmelighed sikret, at leverancen er finansieret flere måneder frem.

Det afslører amerikanske og europæiske sikkerhedsfolk over for nyhedsbureauet Reuters.

Våbene bliver primært sendt til ikke-islamistiske grupper i den sydlige del af Syrien via Jordan. Leverancerne indeholder flere forskellige lette våben, men også mere kraftfulde ting, så som missiler, der er specielt designet til at ramme og ødelægge militærkøretøjer.

Afstemning for lukkede døre Pengene til våbenleverancerne er afsat på USA's finanslov for 2014, og godkendelsen blev stemt igennem i Kongressen for lukkede døre.

Det er uvist, hvornår afstemningen præcis fandt sted, men midler til det amerikanske forsvar blev stemt igennem i december.

Den tilsyneladende konstante strøm af amerikanske våben over den syriske grænse markerer et skifte i forhold til sidste sommer, hvor USA's militære støtte til de syriske oprørere blev sat i bero på grund af frygten for, at våbene ville ende i hænderne på militante islamister.

En anonym amerikansk embedsmand med kendskab til den seneste udvikling siger til Reuters, at såvel efterretningstjenester som medlemmerne af Kongressen nu er mere sikre på, at våbene havner i hænderne på dem, der bliver kaldt »moderate« oprørere, og ikke militante jihadister.

Det skyldes angiveligt, at de moderate grupper har haft held til at vinde indflydelse i den sydlige del af Syrien og fortrænge grupper med forbindelser til terrornetværket al-Qaeda. Islamister dominerer derimod i nord og øst.

Hverken den amerikanske regering eller efterretningstjenester har ønsket at kommentere på henvendelser fra Reuters.

Fredsforhandlinger i Genéve

Oplysningerne slipper ud, netop som repræsentanter for både Syriens regering og opposition forhandler om fred med FN's særlige udsending, Lakhdar Brahimi, i den schweiziske by Genéve.

Parterne er angiveligt langt fra hinanden, men er dog blevet enige om små ting. Eksempelvis får kvinder og børn tilsyneladende lov til at forlade den krigshærgede by Homs, der er kontrolleret af oprørere, men omringet af det syriske militær.

LÆS OGSÅ

Samtidig synes en aftale om at lade humanitære organisationer komme med nødhjælp til Homs' indbyggere at være så nært forestående, at FN har gjort en konvoj klar, så den kan rykke ind, så snart en midlertidig våbenhvile bliver aftalt.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce