0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Barroso forsikrer danskerne om at vi ingen nye forpligtelser får

Der bliver »ingen som helst nye forpligtelser« for Danmark, forsikrer EU-chef i forhold til udkast til finanspagt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
THIERRY CHARLIER/AP
Foto: THIERRY CHARLIER/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Danmark kan sagtens tilslutte sig eurolandenes nye finanspolitiske pagt, uden at det skaber nye forpligtelser eller åbner for EU-sanktioner i strid med det danske euroforbehold.

Efter en hel uges hektisk debat i Folketinget om den nye europagts stramme budgetregler står det nu klart, at der ikke var nogen grund til bekymring.

»Dette vil ikke medføre nogen som helst nye forpligtelser for Danmark, fordi I har et euroforbehold«, siger EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, i et interview med Politiken og to andre danske morgenaviser.

Det sker samtidig med, at EU-præsident Herman Van Rompuy i dag sendte sit første udkast til den nye europagt til medlemslandenes regeringer.

Der skal vises sammenhold
Når EU-systemet lægger vægt på at få Danmark og de øvrige lande uden for euroen med – selv om de altså ikke forpligter sig til noget og ikke bliver underlagt sanktioner – lyder Barrosos forklaring, at det nu gælder om at vise sammenhold.

»Det er op til jer. Men set fra et europæisk perspektiv er der en række fordele, hvis I tilslutter jer aftalen«, siger han.Det skal forstås sådan, at eurolandene kæmper for at isolere Storbritannien, efter at premierminister David Cameron sidste fredag nedlagde veto mod at gøre finanspagten mellem de 17 eurolande til en del af EU-samarbejdet.

»Hvis 26 lande støtter op om pagten, står briterne alene. Hvis flere følger briterne, er Europa blevet delt i to blokke«, forklarer Marlene Wind, Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet.

Eva Kjer: Vi skal sende et klart signal
Christiansborg har, siden topmødet sluttede fredag i sidste uge, været domineret af uklarheden om, hvorvidt Danmark kunne tilslutte sig uden at krænke forbeholdet og uden at skulle udskrive en folkeafstemning.

Traktatudkastet og kommissionsformandens forsikringer har imidlertid ikke rykket nævneværdigt ved fronterne.