0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
PHILIPPE SAMYN AND PARTNERS
Foto: PHILIPPE SAMYN AND PARTNERS

sådan. Det er sådan, byggeriet kommer til at se ud, når det er færdigt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt topmødepalads i EU udløser budgetkrig

Finansieringen af EU’s nye topmødecenter til 2,3 milliarder kroner sker uden demokratisk kontrol, advarer Europaparlament.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Arkitekterne ynder at kalde det ’Lanternen’, mens kritikerne har døbt EU’s nye megabyggeri ’Ølmaven’ eller det lidt mere poetiske ’Ægget i det gyldne bur’.

Både de arkitektoniske og de politiske ambitioner for EU’s nye topmødecenter er store. Men netop som ståldragerne til det futuristiske palads midt i Bruxelles skyder op, er byggeriet i stedet blevet symbolet på manglende demokratisk kontrol med skatteydernes penge i en krisetid.

FOTOSERIE »Det bliver i vidt omfang bygget for penge, der var beregnet til noget andet. Vi kan ikke få nogen forklaringer på hvorfor eller hvordan. Det er farligt, at de europæiske skatteyderes penge på den måde anvendes uden kontrol«, siger den borgerlige tyske politiker Michael Theurer, som er formand for Europaparlamentets magtfulde udvalg for budgetkontrol. Udvalget har netop enstemmigt anbefalet, at parlamentet nægter at godkende 2010-regnskabet for EU’s ministerråd – bl.a. fordi de europæiske folkevalgte ikke kan få klar besked om det nye topmødepalads, der skal stå færdigt i 2014.

Annonce


Æggeformet struktur inde i en glaskube
Det nye byggeri, der blandt andet skal tjene som hovedkvarter for EU-præsident Herman Van Rompuy, er ellers enhver arkitekts drøm: en enorm æggeformet struktur inde i en glaskube, som også skal indeholde en lang række mødelokaler og tre store konferencesale, hvor EU’s stats- og regeringsledere skal holde topmøder.

Selv om skelettet først for nylig er begyndt at vokse frem, er der allerede i fire år blevet arbejdet på bygningens fundament og på renoveringen af gamle, fredede huse, der skal bygges sammen med det nye topmødecenter. Det har vist sig at være dyrere end planlagt. Det oprindelige budget for byggeriet var på knap 1,8 mia. kr., men sidste års rapport fra Den Europæiske Revisionsret vurderede de samlede omkostninger til 2,3 mia. kr.

Kreativ bogføring
Oven i købet kunne revisionsretten afsløre, at der allerede i perioden 2008-2010 er forudbetalt over 1,7 mia. kr., hvoraf 1,5 mia. kr. er hentet fra ubrugte midler i ministerrådets budgetter for tolkning og rejser. Det er den kreative bogføring, der får både EU’s revisorer og Europaparlamentet til at råbe vagt i gevær.

Revisionsretten kritiserer fremgangsmåden for »ikke at være i overensstemmelse med et realistisk budget«, samt at den store forudbetaling »ikke svarer til udviklingen i byggearbejdet«.

Netop den advarsel har fået Europaparlamentets budgetkontroludvalg til at stille en række spørgsmål i forbindelse med godkendelse af ministerrådets regnskaber for 2010.
Overskudspenge kunne være brugt på noget andet

Udvalgets rapport om regnskabet, som blev vedtaget i sidste uge, retter en hård kritik mod ministerrådet for at skalte og valte med ubrugte penge uden at give parlamentet nogen forklaring.

»Hvis der er så mange penge tilovers i budgetterne for tolkning og rejser, er det måske, fordi budgetterne er lagt forkert fra starten. I så fald kunne de overskydende penge måske være brugt på andre, vigtigere ting end sådan en bygning«, siger Michael Theurer:

»Pointen er, at det her bare er et af mange eksempler på, at EU’s ministerråd som eneste institution føler sig hævet over en demokratisk budgetkontrol. De nægter at svare på vores skriftlige spørgsmål, og de nægter at møde op i udvalget og svare mundtligt på spørgsmål«, siger han.
Parlament vil tjekke præsident og udenrigschef

Ministerrådets forklaring er, at Europaparlamentet aldrig har haft juridisk magt til at godkende rådets regnskaber, men kun magten til at godkende eller forkaste EU-kommissionens overordnede budgetter og regnskaber. Den aftale mener budgetkontroludvalget nu enstemmigt er forkert tolket og uholdbar, fordi ministerrådets opgaver og udgifter er blevet ændret drastisk med Lissabontraktaten. Med den traktat har EU fået både en præsident og en udenrigschef, og parlamentet finder det demokratisk uforsvarligt, at hverken Herman Van Rompuys eller Catherine Ashtons regnskaber kan blive gået efter i sømmene. Parlamentet har også stillet en lang række spørgsmål om Ashtons store nye udenrigstjeneste. Det kan budgetkontroludvalget heller ikke få svar på. Parlamentarikerne kan ikke særskilt lukke af for penge til ministerrådet. Men allerede sidste år nægtede Europaparlamentet at godkende Rompuys regnskab, og hvis det sker igen i efteråret, er der optræk til et stort og principielt slagsmål. Sagen om det nye topmødecenter bliver så meget desto mere symbolsk, fordi Europa er i økonomisk krise – og fordi en række lande netop nu ønsker at skære ned på EU’s budgetter.Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…
 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (1): Hippier, rock med rock på – og kunsten at score en kasse bajere
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (1): Hippier, rock med rock på – og kunsten at score en kasse bajere

  Henter…

  Tag med på en lydrejse til Roskilde Festival i dette første afsnit af musikpodcastserien ’Roskilde i hjertet’, som fortæller om de første årtier: 1970’erne og 1980’erne. Hør første afsnit her.