Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Gaza. Mogens Lykketoft har fået indrejseforbud til Gaza, fordi han modsat sædvane ikke også har arrangeret et møde med repræsentanter fra Israel.
Foto: Hatem Moussa/AP

Gaza. Mogens Lykketoft har fået indrejseforbud til Gaza, fordi han modsat sædvane ikke også har arrangeret et møde med repræsentanter fra Israel.

Internationalt

Forsker om Gaza-forbud: Lykketoft bryder den diplomatiske kutyme

Mogens Lykketoft burde med sin erfaring have vidst, at han pustede til ilden ved at mødes med palæstinensere.

Internationalt

Mogens Lykketoft (S), Folketingets formand, må have vidst, at han løb en risiko, da han planlagde at rejse til Gaza for at møde folk fra det palæstinensiske selvstyre, uden at han samtidig havde en aftale på plads med repræsentanter for Israel.

Det siger Helle Malmvig, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med særlig viden om Israel-Palæstina-konflikten.

Israel har forment Lykketoft adgang til Gaza på grund af den manglende aftale med israelerne.

LÆS ARTIKEL

»Det afviger fra diplomatisk kutyme, og dermed har Mogens Lykketoft nok også vidst - givet sin baggrund som udenrigsminister og mangeårig kending af konflikten - at det godt kunne give problemer. Det har han åbenbart været villig til set ud fra den beslutning, han har truffet«, vurderer Helle Malmvig.

Vrede i Israel
Talsmanden for Israels udenrigsministerium kalder i Kristeligt Dagblad Lykketofts opførsel for »udiplomatisk« og situationen en »krise«.

»Det lader til, at israelerne gør en stor ting ud af det«, siger forskeren.

LÆS ARTIKEL

»Man bevæger sig altid på en knivsæg, når man har med Israel og Palæstina at gøre. Man skal altid møde og høre begge parter for ikke at blive anset som politisk eller ensidig. Det er comme il faut. Ikke bare i diplomatiet, men også hvis jeg for eksempel skal holde en konference om Mellemøsten«, siger Helle Malmvig.

Lykketoft: Jeg prøvede at få møder i stand

Mogens Lykketoft forklarer, at han uden held har forsøgt at stable et møde på benene med både formanden og næstformanden for Israels parlament.

Helle Malmvig understreger, at det er uklart, hvor ihærdigt de forskellige parter har forsøgt at finde sammen.

LÆS DEBAT

Men episoden giver »endnu et nøk i retningen af, at Danmark og den regering, der er nu, ikke er lige så proisraelsk, som de tidligere borgerlige regeringer har været«, mener hun.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce