Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

forbrydere. Den ungarske regering besluttede tilbage i 2011 at straffe hjemløse, som sov på gaden, med bøde- og fængselsstraffe. Nu har politiet en kriminel mindre at bekymre sig om.
Foto: Bela Szandelszky, AP, Arkiv/AP

forbrydere. Den ungarske regering besluttede tilbage i 2011 at straffe hjemløse, som sov på gaden, med bøde- og fængselsstraffe. Nu har politiet en kriminel mindre at bekymre sig om.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hjemløs ungarer vinder største lottogevinst i landets historie

Bruger pengene på velgørenhed til misbrugere og voldsramte kvinder.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis ungarske László Andraschek ikke havde fået hjælp til at udfylde lottokuponen, var det formentlig aldrig sket.

Da den hjemløse og forgældede mand i september sidste år greb i lommen efter sine sidste mønter for at betale for at deltage i det ungarske nationallotteri - en beslutning han forklarer som en tilfældig impuls - havde han udfyldt kuponen forkert.

»Jeg havde kun valgt seks numre, og den kvindelige ekspedient huskede mig på, at der skulle være syv. Jeg sagde til hende, at hun bare kunne vælge nummer 24 - det betød jo alligevel ikke noget«, gengiver Andraschek samtalen til The Guardian.

Intet kunne være mere forkert.

Vinder største præmie i landets historie Den 55-årige arbejdsløse mand var sidste år en af Ungarns mere end 30.000 hjemløse. En kontroversiel lov i landet, som forbyder hjemløse at sove på gaden, har tiltrukket sig international opmærksomhed siden indførelsen i 2011, og så sent som i sidste uge blev der afholdt demonstrationer mod regeringens behandling af de hjemløse.

Nu er László Andraschek ikke hjemløs mere.

Med kuponen vandt ungareren den største lottogevinst i landets historie, cirka 630 millioner florint, som svarer til godt 15 millioner danske kroner.

Historien er først nu kommet frem i flere medier, fordi den tidligere hjemløse lottomillionær ikke har gjort noget særligt væsen af sig. Medierne kom på sporet af den spektakulære historie, fordi et herberg for hjemløse tidligere på måneden modtog en stor donation.

Giveren? Rigtigt gættet.

Købte lejligheder til sine børn
László Andraschek forklarer, at han som det første brugte den store gevinst på at betale sin gæld tilbage. Siden har han købt tre lejligheder til sine børn, betalt familiemedlemmers gæld ud og foræret sine børn en bil hver.

Den nyrige har ikke selv noget kørekort, så da han trillede ind til bilhandleren på sin cykel, havde forhandleren tilsyneladende ikke de store forventninger til den nye kunde.

»Da han spurgte, hvor meget jeg ville købe for, holdt jeg tre fingre op. Fordi jeg kom på cykel, troede han, at jeg mente 300.000 florint (cirka 7.200 kroner, red.), men jeg mente sådan set 3 millioner«, forklarer han Guardian.

Opretter velgørenhedsorganisation

Nu er László Andraschek så begyndt at give de mange penge væk til velgørenhed.

Først var det til herberget for de hjemløse, og nu han har planer om at danne en velgørende organisation med to formål. Dels skal organisationen tilgodese ofre for hustruvold, dels skal den hjælpe misbrugere.

Med til Andrascheks baggrund i økonomisk armod og hjemløshed hører nemlig også et alkoholmisbrug. Han er nu tørlagt på femte år.

László Andraschek er tilsyneladende også mest ødsel, når det kommer til velgørenhed.

»Jeg er blevet rig, men jeg har ikke ændret mig som person. Jeg kunne godt købe et stort fjernsyn - det har jeg råd til - men jeg har ikke tænkt mig at købe tre, bare fordi jeg har råd til det«, siger han i interviewet med Guardian.

Lidt luksus tillader han dog sig selv og sin kone. De planlægger i øjeblikket lidt midlertidig hjemløshed som turister i Italien.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden