Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: Marko Drobnjakovic, AP/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Janukovitj afgiver magt: Ukraine kan se frem til snarligt valg

Hurtigt præsidentvalg og overgangsregering inden for ti dage, oplyser kilder.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ukraines præsident Viktor Janukovitj og flere ledende skikkelser i den ukrainske opposition er ifølge internationale nyhedsbureauer klar til at indgå en fredsaftale.

Til bureauet DPA siger en europæisk top-diplomat, at parterne er klar til at underskrive det udkast til en fredsaftale, som blev vedtaget på forhandlinger mellem den ukrainske opposition og regering samt EU-repræsentanter i går og her til morgen.

Præsidentkontoret skriver i en pressemeddelelse på sin hjemmeside, at parterne forventes at underskrive aftalen klokken 12 i dag.

Aftalen indebærer, at der snart skal afholdes præsidentvalg i Ukraine, og at der inden for de næste 10 dage skal dannes en overgangsregering.

70 dræbt på få dage

Ifølge Wall Street Journal er der tillige aftalt en forfatningsreform, som skal være på plads inden september i år. Ifølge Reuters vil reformen blandt andet begrænse præsidentens magt.

Præsident Janukovitj har officielt bekræftet, at der snart vil blive afholdt præsidentvalg, og at præsidenten skal have mindre magtbeføjelser. Det fremgår dog ikke af præsidentens udtalelser, om ukrainerne får mulighed for at vælge end anden præsident.

Kilder omtaler aftalen som det første forsonende tiltag mellem parterne, der har ligget i blodige kampe i Ukraines hovedstad Kijev siden tirsdag. Kampene har ifølge de ukrainske myndigheder kostet omkring 70 personer livet, og mere end 500 er såret.

Indtil videre har oppositionens forhandlere ikke udtalt sig om den mulige aftale. Og måske er det slet ikke så ligetil, som nyhedsbureauerne melder.

I hvert fald siger den polske ministerpræsident, Tusk, ifølge Reuters, at det slet ikke er sikkert, at oppositionen vil skrive under på aftalen med præsidenten.

Følg konflikten på Twitter

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden