homolov. Ugandas præsident Yoweri Museveni har i dag underskrevet omskridt homolov.
Foto: Carl Court/AP

homolov. Ugandas præsident Yoweri Museveni har i dag underskrevet omskridt homolov.

Internationalt

Fra i dag kan Uganda sende homoseksuelle i fængsel på livstid

Ugandas præsident har underskrevet omstridt homolov.

Internationalt

Så er det officielt: Ugandas præsident, Yoweri Museveni, har underskrevet en omstridt lov mod homoseksualitet.

Underskrivningen, der foregik i præsidentens officielle residens under klapsalver, blev bevidnet af flere inviterede journalister, skriver nyhedsbureauerne AP og Reuters.

Med den nye lov risikerer homoseksuelle 14 års fængsel første gang, de bliver taget i at forbryde sig mod loven. Bliver homoseksuelle pågrebet i homosex flere gange - eller dyrker man homosex med en mindreårig eller en hiv-smittet person - lyder maksimumstraffen på fængsel på livstid.

LÆS OGSÅ

Loven har på forhånd været genstand for massiv international kritik. En stribe lande - herunder Danmark - har truet med at reducere den økonomiske støtte til landet, hvis lovforslaget, der i sidste måned blev vedtaget i landets parlament, blev til gældende lov. Antihomoloven blev vedtaget, efter at det oprindelige forslag om dødsstraf blev taget ud af lovforslaget.

Omdirigerer 50 millioner kroner

Og Danmark gør nu alvor af truslerne, oplyser handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S):

»Jeg kan ikke kraftigt nok tage afstand fra loven og det signal, den ugandiske regering nu sender til ikke bare forfulgte minoritetsgrupper, men til hele verden«, skriver han i en pressemeddelelse og fortsætter:

»Jeg har derfor besluttet at omdirigere knap 50 millioner kroner af den danske udviklingsbistand væk fra programmer med den ugandiske regering og over til aktiviteter med den private sektor og civilsamfundsorganisationer«.

Loven, der nyder opbakning i store dele af Uganda, er en yderligere stramning af lovgivning, der i forvejen kriminaliserede homoseksualitet.

LÆS MERE

Den nye lov får desuden også konsekvenser for landets øvrige befolkning. Fra i dag har alle således rapporteringspligt, hvis man får kendskab til, at venner eller bekendte har homosex. Melder man dem ikke inden 24 timer, risikerer man selv op til tre års fængsel.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce