Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

På vagt. Ukraines politi er mødt i 100-tal på pladsen foran parlamentsbygningen i Krim. Også landets sikkerhedsstyrker bliver nu sat i alarmberedskab efter bevæbnede mænd har besat parlamentet.
Foto: Darko Vojinovic, AP/AP

På vagt. Ukraines politi er mødt i 100-tal på pladsen foran parlamentsbygningen i Krim. Også landets sikkerhedsstyrker bliver nu sat i alarmberedskab efter bevæbnede mænd har besat parlamentet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ukraines sikkerhedsstyrker sat i alarmberedskab

Bevæbnede mænd har indtaget regeringsbygningen på vigtig halvø i Ukraine.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ukraines fungerende indenrigsminister sætter landets sikkerhedsstyrker i højeste alarmberedskab, efter at bevæbnede mænd har indtaget regeringsbygningen på halvøen Krim.

Det melder flere internationale nyhedsbureauer.

I øjeblikket er politiet mødt talstærkt op omkring bygningen. Besætterne har hejst det russiske flag fra bygningen, og mændene har efter sigende hængt et skilt på bygningen, hvorpå der står, at »Krim er Rusland«.

Bureauet Interfax skriver samtidig, at russiske kampfly er sat i alarmberedskab tæt på grænsen til Ukraine.

»Vi patruljerer hele tiden i området«, lyder den korte melding fra det russiske forsvarsministerium.

Det fremgår ikke, om luftvåbnets aktiviteter er en del af den storstilede militærøvelse, som russerne satte i gang i området i går.

LÆS OGSÅ

Situationen betragtes som højspændt, fordi støvet netop har lagt sig i landet efter sidste uges voldsomme uroligheder, hvor sammenstød mellem politi og demonstranter kostede mere end 70 mennesker livet, og over 500 blev såret. Uroligheder, som i sidste ende udspringer af spørgsmålet om, hvorvidt Ukraine skal knytte tættere bånd med EU eller Rusland.

Den midlertidige regering, som er blevet indsat efter urolighederne i sidste uge, har klart meldt ud, at man vil vende blikket mod EU.

Ukraine kan ende i borgerkrig
Mette Skak er lektor ved Aarhus Universitet og ekspert i russiske og østeuropæiske forhold, og hun følger i øjeblikket udviklingen.

Krim ligger i den sydlige del af Ukraine mod Sortehavet

Området omkring Krim har længe været karakteriseret ved, at en stor del af befolkningen tilhører den pro-russiske fløj i Ukraine, og derfor skal morgenens begivenheder ses som et lokalt forsøg på at præge den politiske situation i landet.

»Krim har historisk været stridens kerne mellem Ukraine og Rusland. Især den russiske højrefløj er meget utilfredse med, at den daværende sovjetiske leder Khrustjov i 1954 lagde Krim ind under Ukraine. Jeg forestiller mig, at det drejer sig om lokale pro-russiske politikere i Ukraine, som vejrer morgenluft og derfor har sat aktionen i gang«, forklarer hun.

Vurderingen herfra er også, at Krim lige nu er en krudttønde, som kan ende med at springe i luften.

»Jeg mistænker ikke Kreml for direkte at fjernstyre de russiske aktivister på Krim, men man skal ikke tage fejl af, at aktionen her til morgen er en del af den højspændte politiske situation. Ukraine balancerer i øjeblikket på en knivsæg mellem Rusland på den ene side og EU på den anden, og i værste fald kan det resultere i en borgerkrig.«

NATO og Tyskland: Bekymrende udvikling

Det kom også frem i går, at russerne ville skærpe sikkerheden omkring den russiske flådebase ved Sortehavet, som ligger ved Krim.

Nu advarer Ukraines fungerende ministerpræsident de russiske tropper i området om, at Ukraine vil opfatte troppebevægelser som et tegn på aggression, og forsvarsministeriet har bedt det russiske konsulat i Kijev om øjeblikkeligt at diskutere situationen med Moskva. Det skriver Reuters.

ANALYSE

Udviklingen omkring Krim-halvøen har også fået den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, til at udtrykke sin bekymring. Hun siger, at en opsplitning af Ukraine skal undgås, og synes altså ikke at støtte de pro-russiske kræfters ønske om at komme tilbage under nabolandets styre.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden