Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Pablo Martinez Monsivais/AP
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Pressemøde. USA's præsident, Barack Obama, mener, at Rusland forregnede sig, hvis de troede, verden ville være ligeglad med deres annektering af Krim.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Obama i EU's hjerte: Rusland står helt alene

EU og USA står last og brast i konflikten med Rusland, siger USA's præsident

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU er USA's stærkeste allierede, og Rusland står i øjeblikket helt alene.

Og hvis der var nogen i Rusland, der troede, verden ville være ligeglade med deres handlinger på Krim, så har de taget gruelig fejl.

Det siger den amerikanske præsident, Barack Obama, på et pressemøde, som han holder sammen med formanden for EU-Kommissionen, Jose Manuel Barroso, og EU-præsidenten, Herman Van Rompuy.

»Europa og EU er hjørnestenen i vores engagement rundt om i verden. Vi er mere sikre og succesrige, og verden er et bedre og mere retfærdigt sted, når vi arbejder sammen«, siger Obama.

»Rusland står isoleret. Hvis nogen i Rusland troede, at verden ville se passivt til, så tog de tydeligvis fejl. Der er stadig en vej for Rusland til at arbejde med Ukraine og det internationale samfund igennem diplomati. Den eneste vej til en løsning går igennem diplomatiet. Og hvis Rusland fortsætter kursen, vil de økonomiske sanktioner fortsætte med at vokse«, siger han.

Ruslands fremfærd er en aggression mod hele Europa Pressemødet er en del af Obamas besøg i Bruxelles, hvor han foruden de to EU-topfigurer blandt andet også skal mødes med Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen.

Temaet for møderne og diskussionerne har først og fremmest været krisen med Rusland.

Formålet med det amerikanske besøg i EU er at styrke båndene mellem USA og EU og kommer på et strategisk vigtigt tidspunkt i forhold krisen med Rusland og Vladimir Putins annektering af den tidligere ukrainske halvø Krim.

»Ruslands aktioner i Ukraine handler ikke kun om en adfærd i et land, men om en aggression mod Europa og den verden, vi lever i. Europas fremskridt bygger på respekt for international lov, suverænitet og respekt for territorier. Alt det har Rusland overtrådt med sin adfærd i Ukraine«, siger Barack Obama.

Første Obama-besøg i Bruxelles
Det er tre og et halvt år siden, Obama senest mødtes med EU-lederne José Manuel Barroso og Herman Von Rompuy.

Og Obamas visit i Bruxelles er faktisk første gang, han som præsident er på officielt besøg i Bruxelles.

SE TV

Thomas Lauritzen rapporterer fra Bruxelles, hvor Obama er på besøg og blandt andet vil diskutere situationen i Ukraine.

Efter fem år som præsident er USA's præsident på sit første besøg i Bruxelles, netop som der er udbrudt en skelsættende krise mellem Rusland og de vestlige lande på grund af Ukraine.

Kilde: Politiken.tv

Herman Van Rompuy understreger på pressemødet, at tidspunktet for Obamas besøg er »usædvanlig vigtigt«.

»Samarbedet mellem vore lande er ubestrideligt. Vi talte selv sagt om Ukraine, der er øjeblikkets vigtigste emne. EU og USA har et stærk og koordineret samarbejde. Vi støtter Ukraine og dets folk i bestræbelserne på et bedre liv. Rusland annektering af Krim er ulovlig. Og vi anerkender den ikke«, siger Van Rompuy.

»Hvis der sker en yderligere eskalering af situationen, er vi klar til at stramme sanktionerne«, slår Van Rompuy fast.

Heftigt sikkerhedsopbud

Barack Obamas besøg i europæiske samarbejdes epicenter er en bekostelig affære.

1.500 belgiske politi- og militærfolk holder styr på sikkerhed, lov og orden i Bruxelles, mens Obama er i byen - sikkerhedsomkostningerne, der i løbet af i dag er skruet endnu højere op end normalt, løber ifølge den britiske avis The Guardian op i mere end 75 millioner kroner.

LÆS OGSÅ

I luftrummet over EU-kvarteret hænger i dag ni amerikanske militærhelikoptere. Og præsident Obama rejser langtfra let. Når han i dag er i Bruxelles, har han tre fly, 45 køretøjer og 900 medarbejdere med sig.

Når han bevæger sig rundt i byen, sker det med 30 pansrede biler foran og efter sig.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden