FORBRUG. Danskerne er blandt verdens mest kødspisende folkeslag. Vil vi modvirke klimaforandringerne skal vi skære ned på animalske produkter, råder klimaekspert.
Foto: THOMAS BORBERG

FORBRUG. Danskerne er blandt verdens mest kødspisende folkeslag. Vil vi modvirke klimaforandringerne skal vi skære ned på animalske produkter, råder klimaekspert.

Internationalt

Ekspert: Red klimaet - spis lidt mindre kød

Færre bøffer og mejerivarer vil gavne klimaet, mener Concitos videnschef.

Internationalt

Danskerne er opdraget til at lade bilen stå og huske at slukke lyset efter sig.

Men vil de virkelig gøre noget for at undgå klimaforandringerne, så er der et område, hvor hver enkelt kan bidrage langt mere: Der skal færre animalske produkter på tallerknerne.

Det siger videnschef Torben Chrintz fra den grønne tænketank Concito på dagen for offentliggørelsen af endnu en international klimarapport, der advarer om de omfattende følger af de globale temperaturstigninger.

»Vi spiser rigtig meget kød og mange mejeriprodukter. Men der går meget næring tabt, når det går gennem et dyr. I fremtiden skal vi udnytte vore fødevarer mere effektivt«, siger han.

Derfor kan danskerne med fordel skære ned på bøffer og osten og i stedet garnere måltiderne med mere grønt. Det vil mindske CO2-udledningerne, vurderer Chrintz.

LÆS MERE

Det animalske indtag koster måske 2-3 ton om året. Det mindskede elforbrug skåner miljøet for rundt regnet et halvt ton. Derfor kan det være sund fornuft at mindske forbruget af kød og mejeriprodukter, hvis man vil gøre sit til at bremse den globale opvarmning.

»Det er noget af det, du som individ kan gøre, og hvor det virkelig batter«, forklarer Concitos videnschef, der peger på, at andre kulturers køkkener såsom det thailandske bruger langt færre kødprodukter i madlavningen.

Et andet skridt, der vil gavne, vil være at fokusere mere på kvalitet i sine indkøb. Kvalitetsprodukter holder længere og skåner dermed miljøet.

»Vi er jo rige og elsker at købe ting og smide dem ud igen. Men vi skal bruge rigdommen til at købe kvalitet, der holder længe«, siger Torben Chrintz.

»Vi har det problem, at vi er et af de rigeste lande, men vi er ekstremt nærige med at bruge penge på kvalitet. Vi køber mere og mere og ikke bedre og bedre, når vi er rige«.

Brug pengene på teater - ikke ting

Hans tredje råd til klimabevidste danskere er at bruge pengene på service og oplevelser. De penge, vi bruger på det, skader ikke omgivelserne på samme måde, som anskaffelsen af endnu flere ting gør det.

»Tænk på ressourceforbruget: Hvis du går i teateret, er der ikke så meget minedrift i dét«, siger Chrintz.

FAKTA Her er de værste klima-konsekvenser

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce