0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Mali-bistand for en halv milliard blev spildt

Udviklingsminister Mogens Jensen (S) klar til at genoptage millionstøtte til korruptionsplaget afrikansk land. Eksperter er skeptiske.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Bostrup (arkiv)/Jens Bostrup
Foto: Jens Bostrup (arkiv)/Jens Bostrup

Korruption. En FN-analyse påpeger, at den internationale støtte i værste fald har været med til at fremkalde konflikten i det nordlige Mali.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk bistand for over 500 millioner kroner til Mali er »i bedste fald« blevet misbrugt og endt i lommerne på stammeledere, embedsmænd og politikere.

»I værste fald har den internationale bistand direkte været med til at fremkalde konflikten i den nordlige del af Mali og det politiske kaos i hovedstaden«, hedder det i en analyse fra Irin, en afdeling af FN’s kontor for humanitær bistand.

Dansk støtte blev misbrugt Udviklingsminister Mogens Jensen (S) erkender, at den danske støtte blev misbrugt frem til militærkuppet i 2012, der fik Danmark og alle andre donorer til at standse bistanden til Mail. Og han kan ikke udelukke, at de myndigheder, Danmark støttede, ligefrem samarbejdede med kriminelle netværk, der blandt andet står for kidnapninger og smugling af våben, narko og kvinder til prostitution.

»Det er helt sikkert, at de offentlige midler ikke er gået til udvikling af de fattige regioner i den nordlige del af landet«, sagde udviklingsminister Mogens Jensen (S) til Politiken under et besøg i Mali for nylig med henvisning til støttekronernes egentlige sigte.

Trods de dårlige erfaringer har udviklingsministeren med opbakning i Folketinget fra blandt andet Venstre besluttet at genoptage den danske bistand direkte til centralregeringen i hovedstaden Bamako. Han forventer at støtte med omkring 175 millioner kroner om året i de kommende år. Frankrig, den tidligere kolonimagt i Mali, er det eneste andet land, der også genoptager pengestrømmen.

Netop de to lande deltog militært, da radikale islamister blevet jaget ud af den nordlige del af landet, inden der i fjor blev valgt ny præsident og et nyt parlament.

Under besøget i Mali sagde Mogens Jensen, at hans »fornemmelse« var, at Malis regering mener »det alvorligt, når de siger, de vil gøre op med korruption. De virker meget faste i kødet«. Og selv om regeringen trådte tilbage i lørdags, står Mogens Jensen fast på støtten.

»U