Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Internationalt. Demonstranter i byen Fortaleza under Confederations Cup sidste år protesterer for, at VM-pengene i stedet burde være gået til bedre hospitaler, skoler og transport .
Foto: Natacha Pisarenko/AP

Internationalt. Demonstranter i byen Fortaleza under Confederations Cup sidste år protesterer for, at VM-pengene i stedet burde være gået til bedre hospitaler, skoler og transport .

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk-brasilianer: Jeg tror, det ender galt under VM i Brasilien

Optakten til fodbold-VM vækker mindelser om militærdiktatur, siger dansk-brasilianer, som har arbejdet for Fifa Brazil.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

12. juni begynder dette års VM i fodbold i Brasilien. Og det skal nok blive en fest.

Men i den fodboldglade, sydamerikanske nation er mange mennesker bange for, at der vil komme seriøst meget malurt i bægeret, når selve VM går i gang.

Den danske journalist Mikkel Keldorf har de seneste dage fået stor opmærksomhed på grund af en blog, han har skrevet.

Danskeren, der netop nu er bosat i Rio de Janeiro, har valgt at boykotte VM, fordi, som han siger det, at »dødspatruljer 'rengører' slumområder og dræber gadebørn, så børnene forsvinder fra gadebilledet.

Mikkel Keldorf, som på søndag returnerer til Danmark, siger også, at regeringen i Brasilien gerne vil skabe et image af, at man er et land, der har fået styr på tingene.

»Og derfor passer det ikke særlig godt ind i det billede, hvis alle de her turister, der kommer under VM, bliver mødt af gadebørn, der ryger crack ude foran hotellerne og af hjemløse, der sidder ude foran stadion«.

Bange for overfald

Carla Schack, en 42-årig dansk-brasilianer, har samme oplevelse af forberedelserne til den store fodboldslutrunde, der begynder om to måneder.

Carla Schack arbejdede fra oktober 2012 til juli 2013 for Fifa Brazil, den lokale organisationskomité, som stod for at afholde forberedelses-turneringen Confederations Cup og gøre landet klar til at skulle afholde VM i år.

Efter 10 måneder i jobbet, som blandt andet bestod i at kommunikere med Brasiliens præsident Dilma Rousseffs rådgivere og stab om officielle events og forhandle med borgmestre i diverse værtsbyer, den føderale regering og delstatsguvernører, trak Carla Schack stikket.

»Der var mange protester frem mod Confederations Cup. Situationen blev forværret. Til sidst var vi som Fifa-folk bange for at gå ud på gaden, hvis vi havde tøj på, der kunne identificere os, og man blev bange for at køre i officielle Fifa-biler, fordi man risikerede at blive overfaldet«, siger Carla Schack til Politiken.

Sammenstød i værtsbyer

Carla Schack er født i Brasilien, men har boet i Danmark siden 2000 og frem til, hun i 2012 tog til Brasilien. I dag er hun tilbage i Danmark.

Hun fortæller, at det i Fifa Brazil blev dysset ned, når der blev kastet sten mod organisationens officielle biler, og at medarbejderne på de interne rækker ikke måtte stille spørgsmål ved politiets hårdhændede håndtering af de folkelige protester.

»Der har været en masse sammenstød i alle værtsbyer. Politiet har sendt mange mennesker i fængsel. Mange er også forsvundet, uden at de nogensinde er blevet fundet igen. Det er ærgerligt, og metoderne minder om dengang, der var militærdiktatur i Brasilien. Man slår protesterne ned nu i forsøget på, at det så kan holdes skjult, når selve VM begynder«, siger Carla Schack.

Trafikken er endnu værre

Den dansk-brasilianske kvinde stoppede med at arbejde for Fifa Brazil, da Confederations Cup havde været afholdt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun fortæller, at over halvdelen af Fifa's VIP-gæster i løbet af forberedelses-turneringen endte med at aflyse deres rejse til Brasilien af frygt for de voldsomme demonstrationer.

Hvorfor er der overhovedet de her problemer i planlægningen af VM i Brasilien?

»I Rio forsvinder pengene altid. Det er venner til nogen eller familiemedlemmer til nogen, der får de job, der er. Det kan godt være, der er kommet en masse penge ind i landet i forbindelse med, at man skulle arrangere VM, men de penge er ikke blevet brugt rigtigt. Det er blevet dyrere at bo der nu, end før. Og trafikken er værre nu, end den var før. Der er blevet indsat nogle nye busser, som skal bruges til VM. Men de busser er slet ikke klar til at køre ordentligt. Det tager op til fire-fem timer at komme gennem byen nu. I normal trafik, som kun er om natten og lørdag og søndag, tager det maksimalt halvanden time«, siger Carla Schack.

LÆS Mikkel Keldorfs vmbloggen.dk

Kan du nikke genkendende til det, journalisten Mikkel Keldorf har skrevet på sin blog?

»Ja. Mange taler om, at der er patruljer, der går rundt og rydder op, for at VM kan afholdes. Fordi, at fattigdom ikke må ses af turisterne. Jeg har også oplevet, at politiet sætter mærker på huse, hvorpå der signaleres til turisterne, at nu skal man ikke gå længere.«, siger Carla Schack.

Problemer med sikkerheden

Hvordan er stemningen i befolkningen i forhold til VM?

»Mange er vrede. Men man er jo også vild med fodbold i Brasilien. Vi er glade for at se vores spillere. Men jeg er 42 år, og det er første gang nu, jeg hører om, at der er nogen mennesker, der siger, at de ikke vil se VM«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad tror du, der kommer til at ske, når selve slutrunden skal afholdes med start i juni?

»Det bliver et kaos. Jeg er ikke ked af, at jeg ikke kommer til at være der. Jeg tror, det ender galt. Jeg er bange for, at sikkerheden ikke er i orden. Der kommer til at være masser af vold, tror jeg, og det har jeg ikke lyst til at være en del af«, siger Carla Schack til Politiken.

Det forventes, at omkring 600.000 turister vil besøge Brasilien under VM, der varer godt en måned, og altså starter 12. juni.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden