Vandkamp. Noget af striden mellem Kina og Vietnam handler om retten til at bore efter olie. Ifølge de vietnamesiske myndigheder har et af 80 kinesiske kystfartøjer her rettet vandkanonen mod et vietnamesisk fartøj tæt på en kinesisk boreplatform.
Foto: Vietnams kystvagt / AP

Vandkamp. Noget af striden mellem Kina og Vietnam handler om retten til at bore efter olie. Ifølge de vietnamesiske myndigheder har et af 80 kinesiske kystfartøjer her rettet vandkanonen mod et vietnamesisk fartøj tæt på en kinesisk boreplatform.

Internationalt

Kina giver Vietnam og USA skylden for konflikt

Uroligheder mellem Kina og Vietnam fortsætter.

Internationalt

Kina er uskyldig. Det er amerikanernes skyld, at der bliver flere konflikter i Det Sydkinesiske Hav. Og det er Vietnam, som nu bevidst forsøger at provokere Kina.

Det mener den højtstående kinesiske general i Folkets Befrielseshær Fang Fenghui, der i øjeblikket er på besøg i USA.

»De, der fremprovokerer disse forhold i Det Sydkinesiske Hav, er ikke Kina, men bestemte lande, der forsøger at gå efter deres egne interesser, fordi de mener, at Kina er ved at udvikle sin økonomi, og at USA er ved at udvikle en strategi med større fokus på Asien«, sagde Fang Fenghui på et pressemøde i Washington.

Han advarede USA om, at Washington bør se »objektivt« på stridighederne i Det Sydkinesiske Hav.

USA er bekymret Den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, fortalte derimod general Fang, at USA er »alvorligt bekymret« over Kinas fremfærd mod Vietnam.

Biden understregede også, at USA ikke har valgt side i konflikten mellem Kina og Vietnam.

Krisen mellem Hanoi og Beijing eskalerede i denne uge, da der udbrød voldsomme antikinesiske protester i Vietnam, hvor mere end 20 personer indtil videre er blevet dræbt.

Mindst 400 virksomheder og fabrikker med forbindelser til Kina er blevet brændt af eller ødelagt, og hundreder af kinesere er flygtet fra Vietnam.

Olieboreplatform tæt på Vietnam
Urolighederne kommer, efter at China National Offshore Oil Corporation, der er kontrolleret af Kinas kommunistparti, 1. maj sejlede olieboreplatformen ’Haiyang Shiyou 981’ ud for at lave prøveboringer 220 kilometer fra Vietnams kyst.

Sammen med platformen, der er et fartøj til over 5 milliarder kroner, sendte Kina en række skibe med som beskyttelse.

Ifølge de vietnamesiske myndigheder er der omkring 80 kinesiske fartøjer i området. Ifølge Kina har Vietnam udstationeret 35 skibe. Der har været flere sammenstød mellem dem, og skibene fra den kinesiske kystvagt har brugt vandkanoner mod de vietnamesiske fartøjer.

Ifølge general Fang befinder olieriggen sig på kinesisk område. Og Kina kan ikke tåle at »tabe blot en millimeter« af sit territorium, sagde Fang.

Et spørgsmål om territorier

Ifølge eksperter er krisen en af de værste, siden de to lande var i krig i 1979, hvor titusinder af soldater blev dræbt. Boreplatformen står tæt på de omstridte Paraceløer, som efter en kort krig i 1974 har været under kinesisk kontrol.

Kina er i de seneste cirka fem år begyndt på stadig mere markant vis at hævde retten til størstedelen af Det Sydkinesiske Hav, hvor der er forekomster af olie og gas samt vigtige sejlruter. Mange andre lande hævder retten til de samme øer og områder, for eksempel Brunei, Filippinerne, Malaysia, Vietnam og Taiwan.

LÆS OGSÅ

I Det Østkinesiske Hav har Kina grænsestridigheder med Japan.

Filippinerne beskyldte tidligere på ugen Kina for at bryde en aftale omkring Spratlyøerne. Ifølge de filippinske oplysninger er Kina her begyndt at bygge en landingsbane på det omstridte rev.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce