Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Brasilien. Adskillige gange det seneste år har demonstranter indtaget Sao Paulos gader for at ytre deres modstand mod myndighederne og de enorme beløb, der er brugt på at afholde VM.
Foto: Nelson Antoine/AP

Brasilien. Adskillige gange det seneste år har demonstranter indtaget Sao Paulos gader for at ytre deres modstand mod myndighederne og de enorme beløb, der er brugt på at afholde VM.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiet og beboere støder sammen i brasiliansk VM-by

1.200 mennesker smidt væk fra ulovligt boligområde i São Paulo, der huser åbningskampen ved VM.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Om små to uger starter årets VM i fodbold med kampen mellem værtslandet Brasilien og Kroatien på Arena Corinthians i São Paulo.

Og i netop storbyen São Paulo er der alvorlige uroligheder op til VM.

I går gik flere hundrede betjente ind i et af byens ulovlige boligområder, der var blevet besat i april. Her fjernede politiet 1.200 mennesker, som havde opført omkring 300 primitive hjem uden tilladelse. Men det foregik ikke uden kampe og sammenstød med besætterne, som blandt andet satte ild til barrikader på gaderne.

Vrede i befolkningen

Eksemplet fra São Paulo er langtfra enestående. Gennem det seneste års tid har uroligheder og optøjer i Brasilien frem mod VM i fodbold været fremherskende.

Især den fattige del af befolkningen i den store, sydamerikanske nation har demonstreret mod tvangsforflytninger, mod de kæmpe beløb, der er blevet brugt på fodboldstadioner i hele landet og mod militærets og politiets voldsomme fremfærd i de såkaldte favelaer.

Blot i løbet af den seneste uge har skolelærere spærret vejen for den brasilianske landsholdstrups bus, da den skulle køre fra lufthavnen i Rio de Janeiro. Buschaufførerne i Rio strejkede desuden onsdag i 24 timer, hvilket skabte trafikalt kaos.

Der har også været sabotage mod en lysudsmykning i de brasilianske nationalfarver i Flamengo-parken i Rio, og tirsdag aften måtte flere end 700 politibetjente rykke ud til en demonstration foran VM-arenaen i hovedstaden Brasilia.

Her havde rundt regnet 500 stammehøvdinge fra Amazonas taget opstilling i traditionelle klædedragter, bevæbnet med bue og pil. Politiet måtte bruge tåregas for at opløse demonstrationen.

Dansk journalist i fokus

De brasilianske myndigheder har generelt gennem længere tid forsøgt at 'forskønne' landet frem mod, at alverdens turister, journalister og officielt udsendte ankommer i begyndelsen af juni.

Amnesty International har anslået, at myndighederne allerede har tvangsflyttet mindst 19.000 familier fra deres hjem i slumområder i Rio de Janeiro. Og i São Paulo er man også i fuld gang med at rydde op, primært fordi hundredevis af ulovlige slumområder er blevet opført i byen på grund af boligmangel.

En dansk journalist, Mikkel Keldorf, har præget debatten i Brasiliens VM-forberedelser. Keldorf skrev i sidste måned et indlæg på sin blog, hvor han hævdede, at gadebørn var blevet dræbt af statsstyrede dødspatruljer i værtsbyen Fortaleza, og at han derfor boykottede at dække VM som journalist for at tage tilbage til Danmark.

Seneste nyt frem mod, at VM-slutrunden bliver fløjtet i gang 12. juni, er, at Fifas generalsekretær, Jerome Valcke, udtrykker bekymring over tre af de 12 VM-stadioner.

Valcke har netop afsluttet en to uger lang inspektion af alle værtsbyerne i Brasilien, og dette har udmøntet sig i advarsler til arrangørerne i Natal, Porto Alegre og São Paulo.

Generalsekretæren siger, at det er »et kapløb mod uret« i Natal, og at der er en masse, der »endnu skal ordnes« i Porto Alegre.

I São Paulo har færdiggørelsen af Arena Corinthians (lokalt kendt som Itaquerao) længe været forsinket. Fifa har derfor anmodet om at få arrangeret endnu en testkamp på stadionet, hvor åbningskampen ved VM skal spilles. Men det er højst usikkert, om værtslandet kan nå at få sat en sådan testkamp i stand.

Det anslås, at Brasiliens totale regning for at afholde VM ender med at blive på 65 milliarder kroner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden