Foto: FRANDSEN FINN
Internationalt

Rapport: Brasilianske VM-demonstranter risikerer voldelige overgreb

Politiet og militærets brug af vold kan eskalere under VM-slutrunden, advarer Amnesty.

Internationalt

Den seneste lange tid har Brasiliens forberedelser til VM i fodbold, der begynder i næste uge, været skæmmet af gentagne, folkelige demonstrationer mod slutrunden.

Især den fattige del af befolkningen i den store, sydamerikanske nation har demonstreret mod tvangsforflytninger, mod de kæmpe beløb, der er blevet brugt på fodboldstadioner i hele landet og mod militærets og politiets voldsomme fremfærd i de såkaldte favelaer.

Det forventes, at der også under selve slutrunden, som skydes i gang med kampen mellem værtslandet Brasilien og Kroatien på Arena Corinthians i São Paulo, vil være omfattende demonstrationer.

En uge før kampstart advarer Amnesty international derfor de brasilianske demonstranter om, at de risikerer at blive mødt med vold og ekstremt hårdhændet behandling fra politi og militær.

»Verdensmesterkaberne vil være en afgørende test for myndighederne i Brasilien. De skal benytte denne lejlighed til at intensivere deres indsats og sikre, at sikkerhedsstyrker, som monitorerer demonstrationer under turneringen, afstår fra at begå flere overtrædelser af menneskerettighederne«, siger Atila Roque, direktør i Amnesty International i Brasilien.

Utallige demonstrationer

Eksemplerne på, at befolkningen i Brasilien er yderst kritisable over for VM, er utallige.

Skolelærere har spærret vejen for den brasilianske landsholdstrups bus, da den skulle køre fra lufthavnen i Rio de Janeiro. Buschaufførerne i Rio har strejket i 24 timer, hvilket skabte trafikalt kaos. Der har været sabotage mod en lysudsmykning i de brasilianske nationalfarver i Flamengo-parken i Rio, og flere end 700 politibetjente måtte i sidste uge rykke ud til en demonstration foran VM-arenaen i hovedstaden Brasilia.

Her havde rundt regnet 500 stammehøvdinge fra Amazonas taget opstilling i traditionelle klædedragter, bevæbnet med bue og pil. Politiet måtte bruge tåregas for at opløse demonstrationen.

Derudover har Amnesty International for længst anslået, at myndighederne som en del af det, man kunne kalde 'Operation forskøn Brasilien', har tvangsflyttet mindst 19.000 familier fra deres hjem i slumområder i Rio de Janeiro.

En dansk journalist, Mikkel Keldorf, har desuden præget debatten i Brasiliens VM-forberedelser. Keldorf skrev i forrige måned et indlæg på sin blog, hvor han hævdede, at gadebørn var blevet dræbt af statsstyrede dødspatruljer i værtsbyen Fortaleza, og at han derfor boykottede at dække VM som journalist for at tage tilbage til Danmark.

'Gule kort' til myndighederne

Amnestys nye rapport, 'They Use a Strategy of Fear, udsendes globalt og giver et overblik over de mange overgreb begået af brasilianske sikkerhedsstyrker i løbet af det seneste år.

Rapporten dokumenterer vilkårlig brug af tåregas, gummikugler og arrestationer mod fredelige demonstranter. Samme mønster frygter Amnesty International vil gentage sig under VM-turneringen.

Torsdag overrækker organisationen derfor også myndighederne i i Brasilien tusindvis af 'gule kort' fra mennesker over hele verden, der sammen med Amnesty beder myndighederne om at respektere retten til at demonstrere fredeligt under VM i fodbold.

»Verden sender et klart budskab til de brasilianske myndigheder. At protestere er ikke en forbrydelse, det er en menneskeret. I stedet for at bruge vold for at knuse protesterne, har regeringen og sikkerhedsstyrkerne ansvaret for at sikre, at folk trygt kan sige deres mening, uden frygt for at komme til skade eller blive anholdt«, siger direktøren for Amnesty International i Bralsilien, Atila Roque.

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, har tidligere forsikret, at det vil være tilladt at demonstrere under VM-sluttunden, så længe det foregår fredeligt og i øvrigt ikke generer afviklingen af selve turneringen.

I et interview med New York Times tirsdag sagde præsidenten, at protesterne mod landets afvikling af VM i fodbold udelukkende støttes af en »lille minoritet«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce