Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Foto: FRANDSEN FINN
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rapport: Brasilianske VM-demonstranter risikerer voldelige overgreb

Politiet og militærets brug af vold kan eskalere under VM-slutrunden, advarer Amnesty.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den seneste lange tid har Brasiliens forberedelser til VM i fodbold, der begynder i næste uge, været skæmmet af gentagne, folkelige demonstrationer mod slutrunden.

Især den fattige del af befolkningen i den store, sydamerikanske nation har demonstreret mod tvangsforflytninger, mod de kæmpe beløb, der er blevet brugt på fodboldstadioner i hele landet og mod militærets og politiets voldsomme fremfærd i de såkaldte favelaer.

Det forventes, at der også under selve slutrunden, som skydes i gang med kampen mellem værtslandet Brasilien og Kroatien på Arena Corinthians i São Paulo, vil være omfattende demonstrationer.

En uge før kampstart advarer Amnesty international derfor de brasilianske demonstranter om, at de risikerer at blive mødt med vold og ekstremt hårdhændet behandling fra politi og militær.

»Verdensmesterkaberne vil være en afgørende test for myndighederne i Brasilien. De skal benytte denne lejlighed til at intensivere deres indsats og sikre, at sikkerhedsstyrker, som monitorerer demonstrationer under turneringen, afstår fra at begå flere overtrædelser af menneskerettighederne«, siger Atila Roque, direktør i Amnesty International i Brasilien.

Utallige demonstrationer

Eksemplerne på, at befolkningen i Brasilien er yderst kritisable over for VM, er utallige.

Skolelærere har spærret vejen for den brasilianske landsholdstrups bus, da den skulle køre fra lufthavnen i Rio de Janeiro. Buschaufførerne i Rio har strejket i 24 timer, hvilket skabte trafikalt kaos. Der har været sabotage mod en lysudsmykning i de brasilianske nationalfarver i Flamengo-parken i Rio, og flere end 700 politibetjente måtte i sidste uge rykke ud til en demonstration foran VM-arenaen i hovedstaden Brasilia.

Her havde rundt regnet 500 stammehøvdinge fra Amazonas taget opstilling i traditionelle klædedragter, bevæbnet med bue og pil. Politiet måtte bruge tåregas for at opløse demonstrationen.

Derudover har Amnesty International for længst anslået, at myndighederne som en del af det, man kunne kalde 'Operation forskøn Brasilien', har tvangsflyttet mindst 19.000 familier fra deres hjem i slumområder i Rio de Janeiro.

En dansk journalist, Mikkel Keldorf, har desuden præget debatten i Brasiliens VM-forberedelser. Keldorf skrev i forrige måned et indlæg på sin blog, hvor han hævdede, at gadebørn var blevet dræbt af statsstyrede dødspatruljer i værtsbyen Fortaleza, og at han derfor boykottede at dække VM som journalist for at tage tilbage til Danmark.

'Gule kort' til myndighederne

Amnestys nye rapport, 'They Use a Strategy of Fear, udsendes globalt og giver et overblik over de mange overgreb begået af brasilianske sikkerhedsstyrker i løbet af det seneste år.

Rapporten dokumenterer vilkårlig brug af tåregas, gummikugler og arrestationer mod fredelige demonstranter. Samme mønster frygter Amnesty International vil gentage sig under VM-turneringen.

Torsdag overrækker organisationen derfor også myndighederne i i Brasilien tusindvis af 'gule kort' fra mennesker over hele verden, der sammen med Amnesty beder myndighederne om at respektere retten til at demonstrere fredeligt under VM i fodbold.

»Verden sender et klart budskab til de brasilianske myndigheder. At protestere er ikke en forbrydelse, det er en menneskeret. I stedet for at bruge vold for at knuse protesterne, har regeringen og sikkerhedsstyrkerne ansvaret for at sikre, at folk trygt kan sige deres mening, uden frygt for at komme til skade eller blive anholdt«, siger direktøren for Amnesty International i Bralsilien, Atila Roque.

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, har tidligere forsikret, at det vil være tilladt at demonstrere under VM-sluttunden, så længe det foregår fredeligt og i øvrigt ikke generer afviklingen af selve turneringen.

I et interview med New York Times tirsdag sagde præsidenten, at protesterne mod landets afvikling af VM i fodbold udelukkende støttes af en »lille minoritet«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden