Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Mystik. Det er denne grund, der nu viser sig at være massegrav for 796 børn ved siden af et børnehjem.
Foto: Niall Carson (arkiv)/AP

Mystik. Det er denne grund, der nu viser sig at være massegrav for 796 børn ved siden af et børnehjem.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Massegrav med 800 børn øger presset på den katolske kirke

Den katolske kirke og Irlands regering er under nyt pres for at undersøge fortidens synder efter fund af børnemassegrav.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kom ikke som noget chok for de lokale i Tuam, at der befandt sig en massegrav i den gamle septiktank tæt på det gamle børnehjem.

Allerede i 1972 havde to 12-årige drenge leget på området og under et stykke cement opdaget et hul, der var fyldt til randen med bittesmå barneknogler. Som resten af lokalbefolkningen fik de at vide, at der var tale om ofre, der var bukket under for hungersnøden, der hærgede Irland i 1800-tallet. Men det var løgn.

Først da lokalhistoriker Catherine Corless begyndte at stille spørgsmålstegn ved den version af virkeligheden, kom sandheden - eller rettere sagt en del af den - frem.

De færreste fik en kristen begravelse

Septiktanken gemte på resterne af 796 børn i alderen to dage til ni år. Alle sammen uden ceremoni smidt i den gamle kloak fra det nærliggende mødre- og børnehjem St. Mary’s, der blev drevet af den katolske nonneorden Bon Secour i perioden 1925-61.

Ved at grave i lokale arkiver opdagede Catherine Corless, at børnedødeligheden på hjemmet var omkring fire gange højere end det nationale gennemsnit i Irland, og efter en sammenligning af antallet af dødsfald med antallet af børn begravet på den lokale kirkegård stod det klart, at det var de færreste af de børn, der var bukket under på St. Mary’s, der havde fået en kristen begravelse.

Allerede tilbage i 1944 advarede en rapport om, at børn på hjemmet, der husede ugifte mødre og deres børn, var »underernærede og vanrøgtede«.

Straf for utugt

I den periode, hvor hjemmet blev drevet, blev det af mange irere og især af den katolske kirke anset for en passende straf for kvinder, der havde fået børn uden for ægteskabet, at blive sendt på hjem drevet af nonner, hvor de blev sat til hårdt arbejde for at sone deres synder.

Børnene blev oftest tvangsadopteret væk og så aldrig deres forældre igen.

Sagens omfang har rystet selv Irland, der i de senere år har opbygget en vis immunitet over for skandaler med forbindelse til den katolske kirke. Allerede tilbage i 2011 påpegede FN’s komite mod tortur, at der var et behov for at undersøge Irlands mørke fortid.

Men selv om den irske regering har undersøgt visse sager, er der stadig langtfra et overblik over den fulde situation, vurderer blandt andre chef for Amnesty International i Irland Colm O’Gorman.

»Det viser, at regeringen ikke undersøgte sagerne grundigt nok. Jeg opfordrer den irske regering til ikke at se sagen fra Tuam som et isoleret tilfælde, men at komme til bunds i sagerne nu«, siger han.

Indtil videre har reaktionen fra den katolske kirke været afdæmpet.

Lover politiundersøgelse

Nonneordenen Bon Secour har udtrykt deres forfærdelse over sagen og lovet, at de vil støtte indsamlingen til et mindesmærke, der skal markere de knapt 800 børn, hvis dødsattester anfører dødsårsager som tuberkulose, underernæring og lungebetændelse.

»Vi kan ikke dømme fortiden ud fra vores synspunkt i dag. Men vi kan sørge for, at der findes et mindesmærke for disse børn«, siger fader Fintan Monaghan.

Irlands regering lover nu en politiundersøgelse af sagen.

Og det er på tide, hvis man spørger Paul Redmond fra gruppen Adoption Rights Now, der forsøger at varetage de mange tvangsadopterede børns interesser.

»Regeringen er skræmt, fordi det her er så enormt«, siger han som forklaring på, hvorfor det har taget så lang tid at få sagen undersøgt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden