Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Internationalt. Poltiet er massivt til stede i Rio de Janeiro, hvor VM starter i den kommende uge.
Foto: FRANDSEN FINN

Internationalt. Poltiet er massivt til stede i Rio de Janeiro, hvor VM starter i den kommende uge.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brasiliens børn sælges til sex for 20 kroner under VM

Organisationer advarer om, at piger helt ned til 11-års-alderen tvinges ud i prostitution.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I det meste af Brasilien er man i fuld gang med at tælle ned til åbningskampen i dette års VM i fodbold, hvor Neymar og resten af A Seleção på torsdag løber på banen i São Paulo for at forsøge at nedkæmpe Kroation.

Men uden for græstæpperne i de 12 værtsbyer under slutrunden råbes der nu for alvor vagt i gevær om forholdene for de op mod 500.000 helt unge børn, som frygtes at blive tvunget til at sælge sexydelser i forbindelse med VM.

En lang række organisationer, advarer om, at det kan ende helt galt, når de forventede 600.000 turister ankommer om få dage. Forskning fra Childhood Brazil, en menneskerettighedsorganisation som arbejder for at beskytte børn, viser nemlig, at sexforbrydelser mod børn steg med 66 procent i løbet af 2010 World Cup i Sydafrika og med 28 procent i løbet af slutrunden i Tyskland i 2006.

»Vi er bekymrede over VM. Det er en meget stor begivenhed, og masser af mennesker vil komme til Fortaleza udefra«, siger Leana Regia Faiva de Souza fra en menneskerettighedsorganisation i staten Ceara, hvor Fortaleza er en af værtsbyerne, til journalisten Jo Griffin, som blandt andet rapporterer for The Observer.

Sælger sig selv ved VM-stadion

Flere forskellige medier, heriblandt engelske The Independent, The Mirror og The Times, har for længst beskrevet, hvordan helt unge piger bliver rekrutteret eller tvunget af bander til at arbejde som prostituerede.

I eksempelvis Fortaleza oplever non-profit-organisationen Barraca da Amizade, at mindreårige piger trækker på gaderne i nærheden af det nybyggede fodboldstadion Arena Castelao.

Foto: FRANDSEN FINN

The Mirror har i denne by afsløret, at arbejderne, som har været med til at opføre stadionet, hvor England skal spille under VM, dagligt har købt sex af pigerne i området.

Avisen har blandt andet interviewet den 14-årige pige Poliana, som beretter, at bygningsarbejderne i deres frokostpause har udnyttet purunge piger for blot 20 kroner.

»Der er mange, der er yngre end mig, 11, 12 år. Jeg ofte den ældste pige på vejen. Når VM begynder, vil der være mange flere piger på min alder, men også yngre. Alle tror, de kan tjene en masse penge fra udlændinge, der kommer her«, siger hun til avisen.

Fodboldstjerner støtter kampagner

Førnævnte Chilldhood Brazil har lanceret en landsdækkende kampagne i Brasilien mod, at børn bliver udnyttet som sexarbejdere ved verdensmesterskaberne i fodbold.

Det samme har den britisk baserede organisation Happy Child under parolen 'It's a Penalty'. Blandt andre den gamle landsholdskæmpe Gary Lineker, brasilianske David Luiz og Frank Lampard deltager i kampagnen, som skal advare mod de mange forventede alfonser som vil forsøge at slå mønt på landets gadebørn.

Kampagnen har opbakning fra Europol, samt myndighederne i både England og Brasilien.

»De fleste af de fans, der rejser til Brasilien under VM-slutrunden ville blive forfærdet ved tanken om at gøre skade landets børn. Men vi ved, at der er betydelige risici for børn før, under og efter store sportsbegivenheder, og nogle mennesker vil udnytte børn seksuelt for profit«, siger Johnny Gwynne, direktør i The Child Exploitation and Online Protection Centre (CEOP), som også er med i 'It's a Penalty'-kampagnen.

Sælges langs motorvej

The Independent skriver, at de mindreårige piger - mange af dem fra fattige landområder - bliver solgt af slægtninge til lastbilchauffører på den berygtede 4.000 kilometer lange BR-116-motorvej, der går gennem Brasilien.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Herefter sælges de videre til menneskehandlere og ender i prostitution. Derudover tyder meget på, at pigerne bevidst bliver placeret i nærheden af store sportsarenaer, herunder Maracana-stadion i Rio.

Foto: FRANDSEN FINN

Matt Roper, der driver hjælpeorganisationen Menina Danca, siger, at der eksisterer en »tavsheds-kultur«, som forværrer problemerne.

»Mødrene til de piger, der bliver solgt, har ikke noget problem med at tage deres døtre hen til et bordel i vejsiden. Det bliver anset for at være helt normalt«, siger Matt Roper.

Prostituerede lærer engelsk

I det hele taget er arbejdet for at få turisterne til at afholde sig fra at komme i kontakt med de prostituerede færdes, op ad bakke. Mange af alfonserne, rapporterer de engelske medier, opererer nemlig tæt sammen med et mafia-lignende kartel af hotelejere, barer og taxachauffører.

Den sydamerikanske nation har i forvejen et blakket ry som en velkendt destination for sexturisme, og omvendt tror mange af de helt unge piger, at det ligefrem kan redde dem ud af fattigdom, hvis de sælger sig selv til en turist.

»Teenagerne kan sminke til at se ældre ud og sige til turisterne, at de er ældre, end de reelt er. Samtidig bliver de tilskyndet af venner, der fortæller dem, at et forhold med en udlænding er vejen til et bedre liv«, siger Anna Flora Werneck, som er koordinator i Childhood Brazil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For yderligere at komplicere problemet, så er prostituon lovligt i Brasilien. I månederne op til, at VM i fodbold skydes i gang, har der verseret adskillige historier om, at brasilianske prostituerede forventer en blomstrende forretning under slutrunden.

Nogle af dem knokler endda for at lære engelsk, så de lettere kan kommunikere med de tilrejsende turister.

»Kvinderne har brug for at kunne forhandle en rimelig pris og forsvare sig selv«, siger Cida Vieira, formand for en sammenslutningen af prostituerede i delstaten Minas Gerais, til Reuters.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden