0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Kvæstet klatrer er bragt i sikkerhed fra dybet af Riesending-grotterne

Efter 11 døgn har et redningshold i dag fået kvæstet tysk grotteklatrer op til overfladen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Nicolas Armer/AP
Foto: Nicolas Armer/AP

redningsaktion. Tidligt i morges så det således ud ved grotten nedgang nær Berchtesgaden i Sydtyskland. Klokken 11.44 i dag blev den kvæstede Johann Westhauser bragt op fra dybet efter 11 hele dage.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klokken 11.44 lykkedes det redningsmandskab at bringe den stærkt kvæstede grotteklatrer Johann Westhauser op fra dybet i Riesending-grotterne i Sydtyskland.

»Han forlod grotten klokken 11.44«, siger en talsmand fra redningsmandskabet til AP og tilføjer, at Westhauser i øjeblikket bliver tilset af læger.

Nerverne har siddet udenpå redningsudstyret hele formidaggen, hvor de sidste meter op har taget længere tid end beregnet.

Redningsmandskabet måtte indlægge ekstra hvilepauser undervejs i det svært tilgængelige terræn. Sidste etape op var svær, fordi turen foregik i lodret position.

52-årige Johann Westhauser og to klatrekammerater blev 8. juni overraskede af et stenskred, da de befandt sig i godt 1.000 meters dybde i Riesending-grotterne i de tyske alper. Grottesystemet menes at være Tysklands længste på 19,2 kilometer og dybeste med sine 1.148 meter.

Westhauser fik kvæstelser i hoved og bryst, og mens den ene klatrerkammerat blev i dybet hos Westhauser, begav den anden sig mod toppen for at tilkalde hjælp. Vejen ud tog 12 timer, og først 13. juni nåede medicinsk hjælp frem til Westhauser.

LÆS MERE

Siden da har redningsmandskab kæmpet for at få ham op. I alt har 70 redningsfolk med specialister fra både Østrig, Schweiz og Italien været involveret i arbejdet omkring grotten. Det har ikke været muligt at få maskinel hjælp ned i grottesystemet, så mandskabet har skullet hive ham frem og op ved egen kraft.

Johann Westhauser var med til at opdage grottestystemet nær Berchtesgaden i de tyske alper i 1990'erne og var siden med det det forskerhold, der kortlage grotteområdet.

Annonce

Læs mere