Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Alle piger i svensk skoleklasse var omskåret

28 ud af 30 piger havde været udsat for den mest voldsomme form for omskæring.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Myndighederne i den svenske by Norrköping har opdaget over 60 tilfælde af omskæringer af unge piger siden marts. I en enkelt skoleklasse var samtlige 30 piger omskåret, skriver avisen Norrköping Tidningar.

28 af pigerne havde været udsat for det mest voldsomme indgreb, hvor både klitoris og skamlæber skæres bort, og underlivet sys sammen på nær en lille åbning.

Indgrebet har siden 1982 været forbudt i Sverige og kan straffes med op til fire års fængsel og i grove tilfælde op til 10 års fængsel.

Strafbart i Sverige

Siden 1999 har det også været strafbart at få piger bosiddende i Sverige omskåret uden for landets grænser.

Mange piger er i farezonen for at blive udsat for indgrebet i forbindelse med besøg i forældrenes hjemlande i sommerferien.

»Vi forsøger at informere forældrene om, at de kan blive fængslet, hvis de kommer tilbage, og barnet er blevet omskåret«, siger Petra Blom Andersson fra skolesundhedsvæsnet i Norrköping til avisen.

De fleste piger bliver omskåret i fire til 14-års alderen, men indgrebet foretages også på spædbørn. Som teenagere får mange omskårne piger alvorlige komplikationer som menstruationssmerter og hovedpiner.

Uklart omfang

Ingen kender med sikkerhed omfanget af omskæringer i Sverige. Det vides heller ikke, hvor mange piger, der bliver ført ud af landet for at få det gjort.

Mørketallet er stort, konstaterer avisen.

Norrköping er udset til pilotkommune i et regionalt forsøg på at stoppe omskæringer og hjælpe de piger, som lider på grund af indgrebet.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden