0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jakob Sheikh
Foto: Jakob Sheikh

Hjælp. Organisationen Viomis driver flygtningelejren An Nawa'eer i Syrien. Her deler formand Khalid Alsubeihi (i gul vest) nødrationer af mad ud til lejrens godt 2.200 beboere.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske muslimer donerer millioner til syriske flygtninge

En danskdrevet flygtningelejr, ambulancer, hospitalsudstyr og millioner af kroner. Dansk-muslimske organisationer modtager stadig flere donationer til Syriens flygtninge. Og op mod 50 frivillige er sendt til det krigshærgede land.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Lidt nord for Idlib i Syrien forsøger Ayman Boulad forgæves at løfte sit højre lår.

Splinter af en raket borede sig ind ved lysken under et bombardement af hans hjemby i 2011, kort efter at den 38-årige far til fem i havde sluttet sig til Den Frie Syriske Hær. Siden har der været betændelse i låret.

»Jeg prøvede at nå til Tyrkiet for at blive opereret, men kom aldrig så langt. Nu kan jeg ikke engang rejse mig fra min seng. Og min familie har mistet alt, vi ejer«, fortæller han.

LÆS OGSÅ

Ayman Boulad er blandt beboerne i flygtningelejren An Nawa’eer, der nu huser omtrent 2.200 internt fordrevne syrere. Lejren er drevet udelukkende for danske donationer og af den dansk-muslimske nødhjælpsorganisation Viomis.

Godt 70 kilometer længere inde i landet er flere ambulancer lige nu i aktion. En af dem er netop blevet kørt hele vejen fra København af frivillige fra en anden dansk-muslimsk organisation, Humanitære Hjerter, der også er med til at drive et bageri og fire lægeklinikker i Syrien.

Og tæt på grænsen til Tyrkiet giver en række nybyggede huse – opført af en tredje organisation, Care for Others – tag over hovedet til syriske familier.

Muslimsk fællesskab

Mens danskerne generelt donerer færre penge til krigsofre, er tendensen modsat i det herboende muslimske samfund. Det viser en rundringning foretaget af Politiken til de seks største dansk-muslimske organisationer, der til sammen har indsamlet mere end 10 millioner kroner til det krigsplagede Syrien siden 2011.

Ifølge Iskander Chebil, ansvarlig for Viomis’ flygtningelejr i Syrien, skyldes engagementet, at »folk godt kan se, at krigen bare fortsætter, og at deres muslimske brødre og søstre lider i Syrien«.

»Derfor får vi masser af donationer. Det har gjort, at vi har kunnet udvide lejren og starte nye projekter op«, siger han.

Alene Viomis, der har base på Nørrebro, har indsamlet næsten 3 millioner kroner. Donationerne stammer overvejende fra muslimer, og ligesom de øvrige danskmuslimske organisationer bruger Viomis indtægterne på nødhjælpsprojekter i de oprørskontrollerede områder.

»Mange af de store internationale nødhjælpsorganisationer opererer gennem styret og kan derfor ikke komme ind med nødhjælp i de befriede områder. Det er derfor, vi er her«, siger Iskander Chebil.

Bedre kommunikation

Foruden pengedonationerne har organisationerne indsamlet mere end 20 ambulancer, hospitalsudstyr for over 3 millioner kroner og containere med tøj og medicin, der hver måned sejles til Tyrkiet og derfra køres ind over den syriske grænse.

Desuden viser Politikens rundringning, at der er sendt knap 50 frivillige til Syrien som nødhjælpsarbejdere.

Organisationen Danish Muslim Aid har siden krigens start indsamlet mellem 2,5 og 3 millioner kroner, fortæller generalsekretær Abdul Wahid Petersen.

»De seneste år er vores omsætning steget med 10-15 procent hvert år. De muslimske organisationer er blevet dygtigere til at kommunikere, og så er donorerne ikke længere indvandrere, der selv tager pengene med til hjemlandet for at støtte, men i højere grad efterkommere, der på afstand ønsker at hjælpe gennem de humanitære kanaler«, siger han.

Danskerne giver mindre

En nylig undersøgelse bestilt af indsamlingsorganisationernes egen brancheorganisation, Isobro, viser, at danskerne generelt punger mindre ud til ofre for krig og katastrofer. Fra 2011 til 2012 faldt hjælpeorganisationernes indtægter med 116,6 millioner kroner – eller godt 10 procent.

Annonce

Undersøgelsen er foretaget af forsker i erhvervsøkonomi ved CBS Per Østergaard Jensen; han er ikke overrasket over de danske muslimers donationer. Han forklarer:

»Mange af donationerne til de muslimske organisationer kommer fra folk, der har nære relationer til Syrien. Og så er der modsætninger til de store organisationers indsamlinger ofte tale om mindre og konkrete nødhjælpsprojekter som eksempelvis en container med tøj. Derfor kommer tendensen ikke bag på mig«.

LÆS OGSÅ

Udviklingsminister Mogens Jensen (S) »vil gerne kvittere for de danske muslimers stærke og solidariske indsats« og betegner nødhjælpsorganisationernes arbejde som »helt afgørende«.

»De skal vide, at den danske regering står bag dem i deres humanitære arbejde«, siger ministeren, der netop er hjemvendt fra besøg i syriske flygtningelejre:

»Det overrasker mig ikke, at danske muslimer gerne vil hjælpe i en region, flere af dem nok stammer fra. Jeg tror på, at vi mennesker ikke har nok i os selv – uanset om vi er danske muslimer eller kristne. Men jeg tager hatten af for dem«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?