Hævntørst. »At hade arabere er ikke racisme, det er værdier! #IsraelDemandsRevenge«, står der på skiltet, der holdes af to israelske piger, der har sendt dette selfie ind til en af hævngrupperne på Facebook.

Hævntørst. »At hade arabere er ikke racisme, det er værdier! #IsraelDemandsRevenge«, står der på skiltet, der holdes af to israelske piger, der har sendt dette selfie ind til en af hævngrupperne på Facebook.

Internationalt

Hævn-selfies mod arabere florerer på Facebook efter teenagedrab

Hadekampagner på Facebook kan føre til overfald fra ekstremister, mener ekspert.

Internationalt

Unge israelere og soldater i den israelske hær bruger sociale medier til at udtrykke deres had og hævntørst over for palæstinensere, efter at tre bortførte israelske teenagere blev fundet dræbt i mandags.

På Facebook er der opstået adskillige hævngrupper. Gruppen 'Det israelske folk kræver hævn' fik i går mere end 1.000 tilhængere i timen, og havde om aftenen over 37.000 tilhængere, skriver den israelske avis Haaretz.

Folkene bag gruppen, der ikke er identificeret, opfordrer både borgere og israelske soldater til at sende billeder ind med hævnbudskaber.

LÆS MERE

Et af billederne fra gruppen viser to unge piger, der smilende holder et skilt med skriften »At hade arabere er ikke racisme, det er værdier«, skriver avisen Haaretz, der også har bragt billedet.

På et andet billede står fire israelske kvinder på et kontor med et skilt, der siger »Det israelske folk kræver hævn!!!«.

I går morges blev en palæstinensisk teenager fundet dræbt i et skovområde nær Jerusalem. Det fik hundredvis af palæstinensere til demonstrere i Jerusalem. De ser drabet som en hævnaktion for drabene på de tre israelere.

Det førte til voldsomme sammenstød mellem palæstinensere og israelske sikkerhedsstyrker i løbet af dagen i går.

De hadefulde beskeder på Facebook er ikke ensidige. En palæstinensisk lægestuderende risikerer ifølge Haaretz at blive bortvist fra universitetet, efter han skrev denne besked på Facebook, lige efter at ligene af de tre israelske drenge blev fundet: »Det palæstinensiske hold fik tre mål i dag, selv om det ikke engang er med i VM«.

Hadekampagner kan føre til vold

Sociale medier er tidligere blevet brugt af fundamentalistiske grupper som et effektivt middel til at optrappe konflikter. Men når det er almindelige mennesker, der poserer med hadefulde hævnbudskaber mod arabere, kan det have en endnu større effekt. Det mener medieekspert i konflikter, Bent Nørby Bonde.

»Det er interessant, at man opfordrer folk til at tage fotos af dem selv med krav om revanche. Hvis man ikke ser sig selv som ekstremist, bliver det pludseligt lettere at identificere sig med unge piger, respekterede soldater og almindelige mennesker, der poserer med hadefulde budskaber«, siger Bent Nørby Bonde.

LÆS MERE

Samtidig giver hadekampagnerne ekstremister en form for legimitet til at begå overfald.

»Når det bliver så udbredt på sociale medier, kan du som ekstremist sige, jeg er jo ikke alene om det her, der er mange, der mener ligesom mig, og de vil se mig som en helt, hvis jeg begår overfald«, siger medieeksperten.

Soldater vil have hævn

Billeder af israelske soldater i uniformer med hævnbudskaber florerer også på Facebook-grupperne. Den israelske hær tager ifølge avisen Haaretz afstand til de involverede soldater.

»Hvis soldater er involverede i at sende racistiske fotografier og i at opfordre til at skade uskyldige, er det en seriøs forbrydelse, som ikke korresponderer med, hvad der forventes af IDF-soldater. Officererne er blevet instrueret på at handle med hård hånd over for de involverede og til at sørge for, at fænomenet ikke opstår igen«, skriver hæren i en pressemeddelelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Israels justitsminister, Tzipi Livni, fordømmer hadekampagnerne på internettet og siger, ifølge avisen Haaretz, at hun sammen med statsadvokaten vil finde ud af, hvordan man holder de involverede ansvarlige.

LÆS MERE

Hadekampagnerne er ifølge Bent Nørby Bonde ikke nødvendigvis en dårlig ting for den israelske regering. Ministerpræsident Benjamin Netanyahu anklager den palæstinensiske bevægelse Hamas for at stå bag drabet på de tre israelske teenagere og har svoret at slå hårdt ned på Hamas. Hamas har afvist at stå bag drabene.

»Med så mange villige til personligt at deltage i hævnaktioner kan regeringen både tage afstand fra kampagnen og bruge dens eksistens som folkelig støtte til en statslig reaktion mod Hamas for mordet af de tre personer«, siger Bent Nørby Bonde, der understreger, at han ikke har noget bevis for, at den israelske regering vil gøre det.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce