0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

EU-lande vil forhindre Syrienfarere med ny paslov

Konfiskering af pas er i strid med menneskerettigheder, siger jurist.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
privat (arkivfoto)
Foto: privat (arkivfoto)

Konfiskeret. Som Politiken kunne fortælle for nylig, rev en mor til en ung dansk mand sin søns pas i stykker for at sætte en stopper for hans planer om at tage til Syrien for at kæmpe. Men kommunen gav ham et nyt. Siden er reglerne på det område blevet skærpet. Men Danmark har endnu ikke planer om at vedtage love, der giver staten mulighed for at konfiskere potentielle Syrienfareres pas.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Flere EU-lande pønser på ved lov at forhindre borgere i at drage til Syrien for at kæmpe ved at konfiskere deres pas.

Danske politikere afviser ikke, at noget lignende kan komme på tale herhjemme, men eksperter advarer mod at gå i de franske og engelske fodspor.

»Det er et rimelig dramatisk og vidtgående skridt at fratage menneskers pas. Det er en menneskeret at rejse ud af sit land. Derfor skal der være nogle tungtvejende grunde i hvert enkelt tilfælde og nogle solide retssikkerhedsmekanismer, hvis man ønsker at gennemføre et så drastisk skridt i Danmark«, siger Jacob Mchangama, administrerende direktør i den juridisk tænketank Justitia, som har et særligt fokus på retssikkerhed og menneskerettigheder.

I denne uge mødtes Karen Hækkerup (S) i Milano med justitsministre fra otte andre EU-lande for at diskutere problemet med europæere, som vender radikaliseret hjem fra den syriske borgerkrig.

I en rapport fra juni i år skønner The Soufan Group, at mere end 2.000 europæere er rejst til Syrien for at kæmpe. Efterretningsvirksomheden vurderer i samme rapport, at den syriske borgerkrig med stor sandsynlighed bliver »et arnested for en ny generation af terrorister«. En bekymring, som deles af den fælleseuropæiske politimyndighed Europol i den seneste vurdering af terrortruslen i Europa.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter