0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

EU-kommissær: Jeg støtter Thorning, fordi hun er kvinde

Neelie Kroes bakker åbent op om statsministeren for at få flere kvinder på topposter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Yves Logghe/AP
Foto: Yves Logghe/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er i forbindelse med en kampagne for at få flere kvinder i EU-kommisionen, at den hollanske kommissær, Neelie Kroes, åbent erklærer, at hun vil have Helle Thorning-Schmidt som den næste EU-præsident.

»Jeg vil helt bestemt støtte hende (Helle Thorning-Schmidt, red.), fordi hun er kvinde, og fordi hun har vist sig at være kompetent«, skriver den hollandske kommissær i en mail til Politiken.

Dermed bliver den danske statsminister til en del af den kvindekampagne Kroes og EU-kommissionens øvrige otte kvinder har ført i løbet af den sidste uge. De vil have flere kvinder ind i kommissionen, hvor der i øjeblikket blot sidder otte ud af 28.

Hverken kommissionen eller kommissæren har dog indflydelse på, hvem der bliver valgt til posten i sidste ende. Det bestemmer stats- og regeringslederne.

Ti eller flere

De otte kvinder i EU-kommissionen er gået sammen i en kampagne under navnet 'Ten Or More' for at presse den kommende kommissionsformand til at udnævne flere kvindelige kommissærer, end der er i den nuværende kommission.

Kvinderne er utilfredse med, at det primært er mænd, der har meldt deres kandidaturer til den nye EU-kommission, der træder i kraft 1. oktober.

Den måske kommende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, har forsøgt at imødekomme de kvindelige kommissærrers ønske ved at foreslå, at 40 procent af de nye kommissærer bliver kvinder.

Han har samtidig ytret et ønske om, at medlemslandene giver ham flere kandidater at vælge imellem, så han har flere muligheder for at sammensætte kommissionen. Det har Socialdemokraterne i Danmark indtil videre afvist.

Mange interesser afgør topjob

Det kan blive afgjort på et EU-topmøde på onsdag, om Helle Thorning-Schmidt bliver EU's nye præsident. Der er mange balancer at tage hensyn til i udnævnelsen, og en af dem er den mellem køn, som Neelie Kroes advokerer for i dag.

Hvis Helle Thorning-Schmidt skal vælges på baggrund af sit køn, kan hun blive overhalet og af den italienske udenrigsminister, Frederica Mogherini, som gerne vil være EU's udenrigschef.

Mogherini møder imidlertid stor modstand fra EU's østlige medlemslande, fordi de ikke mener, hun har en hård nok linje over for Rusland.

De øvrige balancer, der skal gå op i en højere enhed, før den danske statsminister kan blive udnævnt til EU's næste præsident, er både politiske og geografiske.

Der skal for eksempel findes en balance imellem hvilke politiske partier, der får topposter og hvor de kommer fra i Europa.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter