0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Juncker er godkendt som den nye formand for EU-kommissionen

Europaparlamentet siger ja til Jean-Claude Juncker og giver ham nøglerne til EU's mest magtfulde institution.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Virginia Mayo/AP
Foto: Virginia Mayo/AP

Job-ansøgning. EU-parlamentet har i dag godkendt Jean-Claude Juncker fra Luxembourg som ny formand for kommissionen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med et ja fra 422 ud af Europaparlamentets 761 medlemmer den luxembourgske politiker, Jean-Claude Juncker, valgt som den nye formand for kommissionen og kan sætte sig til rette på en af de vigtigste poster i EU.

Det er sket ved en hemmlig afstemning på en plenarsamling i Strasbourg. Afstemningen var så hemmelig, at stemmerne blev afgivet på papir og lagt i store stemmebokse i plenarsalen.

Juncker er den konservative gruppes kandidat i parlamentet og fik i sidste måned opbakningen fra EU's stats- og regeringsledere. Derfor har hun manglet den godkendelse fra Europaparlamentet, som han har fået i dag, før han har kunne kalde sig EU-kommissionens nye formand.

Jean-Claude Juncker er tidligere finansminister og regeringsleder i Luxembourg og tidligere formand for eurogruppen i EU. Hans skeptikere mener, han er for føderalistisk i sin politik, mens hans støtter mener, han har den rette erfaring til at lede EU-kommissionen.

Uenige gruppemedlemmer

Forud for dagens valg af Juncker, har der været en debat i Europaparlamentet, hvor grupperne har kunne stille spørgsmål til den nye kommissionsformand. De har fået indfriet en række politiske krav for til gengæld at stemme på ham.

Den socialdemokratiske gruppe (S&D), som også er den næststørste i parlamentet med 191 medlemmer, erklærede allerede efter Jean-Claude Junckers indledende tale, at de nu havde fået så mange politiske indrømmelser, at de kunne bakke op om ham.

LÆS ARTIKEL

Inden debatten var der stor splittelse om afstemningen blandt medlemmerne i den socialdemokratiske gruppe.

Juncker skulle have et ja fra mindst 376 ud af de 761 medlemmer af parlamentet for at blive valgt. Men fordi afstemningen var hemmelig, er det ikke muligt at se, hvem der har sikret ham flertallet - end ikke hvilke politiske grupper, der har givet ham opbakningen.

Punktum for lang proces

Med dagens ja til Jean-Claude Juncker, bliver der sat et foreløbigt punktum for den meget omdiskuterede "Spitzenkandidaten"-proces, der har fået ham valgt. Processen har sat gang i et størr